Salariul mediu net a crescut la peste 2.700 de lei în luna martie

Gabriel Bucur 09/05/2018 | 10:34 Ştiri
Salariul mediu net a crescut la peste 2.700 de lei în luna martie

Salariul mediu net a crescut în luna martie cu 15,5%, la 2.704 lei, faţă de luna martie a anului 2017, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ, în februarie, salariul mediu net a crescut cu 11,2%, la 2.487 lei, faţă de luna februarie a anului trecut.

În martie față de aceeași lună a anului trecut, indicele câştigului salarial real (câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum – n.r.) a fost de 110,1%. Indicele câştigului salarial real a fost de 108,4% pentru luna martie 2018 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2018.

În martie, faţă de februarie, în majoritatea sectoarelor economice, nivelul salariului mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

Citiți și: Klaus Iohannis: Este imperioasă demisia doamnei premier Dăncilă. Preţurile sunt mai mari, dar PSD nu face nici şcoli, nici autostrăzi, nici spitale

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), potrivit INS.

Cele mai mari creşteri ale salariului mediu net au fost de 32,1% în fabricarea produselor din tutun şi între 16% şi 26,5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor.

Citiți și: Salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari, dacă ar fi ţinut pasul cu productivitatea muncii

Scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în agricultură, vânătoare şi servicii anexe (-3,3%), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (-2,8%), respectiv telecomunicaţii (-1,8%).

„În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, în sănătate şi asistenţă socială (+22,3%), respectiv în învăţământ (+18,4%). De asemenea, o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net s-a înregistrat şi în administraţia publică (+1,3%)”, se arată în comunicat.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.