Salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei în luna ianuarie față de decembrie 2017

Gabriel Bucur 13/03/2018 | 12:09 Ştiri
Salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei în luna ianuarie față de decembrie 2017

În luna ianuarie, salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei, respectiv 5,5%, față de valoarea din luna decembrie a anului trecut, până la nivelul de 2.484 de lei, potrivit datelor publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

Cea mai mare valoare a câștigului salarial mediu net, 6.120 de lei, a fost înregistrată în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), în vreme ce la polul opus este salariul mediu net din hoteluri și restaurante, de 1.494 de lei.

Câștigul salarial mediu brut a fost, în prima lună a anului, de 4.143 de lei.

Ianuarie 2018 vs. decembrie 2017

În ianuarie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic față de luna precedentă, ca urmare a acordării, în decembrie 2017, a primelor ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), a drepturilor în natură şi a ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), informează INS.

Citiți și: Femeile din România au aceleași salarii ca bărbații, potrivit Eurostat. Care e realitatea dincolo de statistici?

De asemenea, salariul mediu net din luna ianuarie a fost mai mic comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, potrivit INS, după cum urmează:

  • cu 51,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
  • între 22,0% şi 31,0% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
  • între 15,0% şi 18,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea altor mijloace de transport;
  • între 10,5% şi 14,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din tutun, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de
prime ocazionale (prime anuale şi pentru performanţe), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din
profitul net şi din alte fonduri, dar şi de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producţie ori de
încasările mai mari (în funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcţii (+1,3%), transmite INS.

În sectorul bugetar, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca
urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administraţie
publică (+3,2%), sănătate şi asistenţă socială (+2,6%), respectiv învăţământ (+0,9%).

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.