Salariul mediu net a crescut la 2.487 de lei în februarie. Scăderi de 2% în sănătate

Gabriel Bucur 11/04/2018 | 13:07 Ştiri
Salariul mediu net a crescut la 2.487 de lei în februarie. Scăderi de 2% în sănătate

Câștigul salarial mediu net a crescut, în luna februarie, cu 11,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la valoarea de 2.487 de lei, a anunțat Institutul Național de Statistică.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în februarie, de 4.128 de lei.

În luna ianuarie, salariul mediu net a fost de 2.484 de lei, cu 145 de lei (5,5%) mai mic decât nivelul din decembrie 2017. Totodată, salariul mediu net a crescut, în ianuarie, cu 8%, faţă de luna ianuarie a anului trecut.

În  sectorul  bugetar s‐au  înregistrat  uşoare  creşteri  ale  salariului mediu net,  faţă  de  luna precedentă, în învăţământ (+1,1%), respectiv în administraţie publică (+0,6%), în timp ce scăderi s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (‐2,1%).

Indicele câştigului salarial real (câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum – n.r.) a fost de 99,8% în luna februarie faţă de ianuarie, în timp ce față de aceeași lună a anului precedent a fost de 106,2%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în ianuarie 2018.

Salariul mediu net: cele mai semnificative creşteri

  • cu 12,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 10,1% în fabricarea produselor din tutun;
  • între 3,5% şi 7,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), agricultură, vânătoare şi servicii anexe, construcţii, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea echipamentelor electrice;
  • între 1,5% şi 3,0% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, alte activităţi de servicii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare‐dezvoltare.

Salariul mediu net: cele mai semnificative scăderi

  • cu 7,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale);
  • între 3,0% şi 5,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, alte activităţi industriale n.c.a.;
  • între 2,0% şi 2,5% în colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea altor mijloace de transport.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.