Salariul celui mai bine plătit român e un teanc de bani cât un bloc cu patru etaje

Alexandra Pele 26/04/2017 | 17:44 Ştiri
Salariul celui mai bine plătit român e un teanc de bani cât un bloc cu patru etaje

Directorul general al unei companii cu activități în consultanță pentru afaceri a câștigat în 2016 cel mai mare salariu de bază brut din România, de 172.477 de lei pe lună, potrivit datelor Inspecției Muncii, transmise News.ro.

Cel mai mare salariu din țară le stârnește multora imaginația. Dacă suma ar fi primită de angajat în bancnote de un leu, fiecare cu o grosime de 0,1 milimetri, care ar fi puse una peste alta, teancul de bani ar măsura peste 17 metri, cât înălțimea unui bloc cu patru etaje.

Schimbată în moneda europeană, suma depășește 38.000 de euro, adică valoarea unei garsoniere în cartierul bucureștean Drumul Taberei.

Citiți și: Rușinea infrastructurii: sub 1% din șoselele României sunt autostrăzi și încă avem drumuri naționale de pământ

Pentru a beneficia de salariul net, angajatul a vărsat la bugetul statului impozite și contribuții în valoare de 51.500 de lei, adică peste 22 de salarii medii nete. Altfel spus, din impozitele virate de cel mai bine plătit angajat din România a fost asigurată pensia, timp de o lună, pentru 52 de bătrâni. Calculul este făcut pe baza pensiei medii lunare raportate de Ministerul Muncii pentru luna martie.

La aceste contribuții se mai adaugă și taxele plătite de angajator, cu care ar rezulta un total de aproape 100.000 de lei.

Majorările de salarii salvează bugetul

Cheltuielile bugetare au crescut într-un ritm mai alert decât veniturile, reiese din execuția bugetară pe primele trei luni ale anului, publicată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Citiți și: Suedezii de la H&M și-au restrâns activitatea în România. Unde a dispărut H&M Home?

Pe partea de venituri, încasări suplimentare consistente s-au înregistrat la capitolele legate de impozitarea muncii. Astfel, în primele trei luni ale anului s-au colectat peste 7,7 miliarde de lei sub formă de impozit pe salariu și venit, în creștere cu 15,8% față de anul anterior, precum și contribuții de asigurări în valoare de 16,7 miliarde de lei, în creștere cu 14,8% față de primul trimestru din 2016. Diferența față de anul anterior se explică prin faptul că majorarea salariului minim brut, la 1.450 de lei, a fost operată abia din mai 2016, o serie de alte creșteri de salarii în sectorul bugetar fiind adoptate de Parlament abia în toamna anului trecut. Astfel, impozitele și contribuțiile aferente salariilor mărite sunt raportate la cele de dinainte de operarea modificărilor, ceea ce se reflectă pozitiv în execuție.

De asemenea, în primele trei luni ale anului s-au încasat fonduri europene în valoare de 2,9 miliarde de lei, aferente noului exercițiu bugetar al UE. După cum se arată chiar în nota transmisă de Ministerul Finanțelor, nu este vorba despre o deblocare a proiectelor europene, ci de încasarea sumelor pentru agricultură. ”Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate aferente trimestrului l 2017 sunt în sumă de 2,9 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii”, se arată în documentul citat.

Încasările din TVA, a doua cea mai importantă sursă de venit a bugetului, au fost în continuare mai mici decât cele de anul trecut. De asemenea, companiile au vărsat impozite pe profit cu 3,6% mai mici decât în 2016.

Subvenții duble

Pe partea de cheltuieli, se observă o dublare a subvențiilor, de la 910,6 milioane de lei în primele luni din 2016, la aproape două miliarde de lei în primul trimestru din 2017. O altă evoluție îngrijorătoare este creșterea costurilor de finanțare a datorie publice. Din execuție reiese că statul a plătit cu 11,7% în acest an la capitolul dobânzi.

Investițiile statului, respectiv cheltuielile de capital au fost cu 31,5% mai mici decât anul trecut, depășind ușor pragul de un miliard de lei. Cu toate acestea, se observă o creștere însemnată a cheltuielilor legate de cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri europene, capitol bugetar pentru care s-au alocat trei miliarde de lei în primele trei luni.

După cum era de așteptat, cheltuielile de personal au crescut, la fel și cele legate de asistență socială (plata pensiilor și a diferitelor ajutoare sociale).

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.