Să nu-l îngropăm încă pe Donald Trump!

Peste Ocean, campania prezidențială a intrat în linie dreaptă. Cele două convenții, a Partidului Democrat și a Partidului Republican, au oficializat candidatura fostului vicepreședinte Joe Biden, respectiv cea a președintelui în exercițiu, Donald Trump. La două luni de momentul 3 noiembrie, data la care vor avea loc alegerile, diferența dintre candidatul democrat și cel republican a început să se reducă în mod consi­derabil.

La începutul verii, diversele sondaje afișau o dife­rență de 10-12 procente în favoarea lui Joe Biden. Acum, numai 4 puncte procentuale îi separă pe cei doi, semn că lupta este foarte strânsă, mult mai strânsă decât sperau strategii Partidului Democrat. În plus, sondajele pentru Congres arată egalitate între Partidul Democrat și cel Republican.

Desigur, toate aceste sondaje trebuie să le privim cu rezerve, întrucât sunt sondaje exclusiv la nivel național. Un asemenea sondaj, în 2016, o dădea câș­tigătoare pe Hillary Clinton. Și așa a și fost. Candidata democrată a confirmat sondajul când, la nivel național, a obținut cu peste trei milioane de voturi mai mult decât Donald Trump. Importantă a fost însă câștigarea alegerilor pe state pentru atingerea numărului de 270 de mari electori. Această istorie traumatizantă, care a marcat durabil Partidul Democrat, riscă să se repete și pe 3 noiembrie 2020, cu atât mai mult cu cât scrutinul de la acea dată va avea în realitate alura unui referendum pro sau contra lui Donald Trump.

Un „vot-refugiu“. Contextul protestelor antirasiste și contra vio­len­țelor comise de poliție, cu iz de răzmeriță, a început să fie în defavoarea candidatului democrat. Cea mai mare parte a cetățenilor SUA este atașată ideii de lege, ordine și securitate, iar în acest context votul pentru candidatul republican la propria-i succesiune poate deveni ceea ce se nu­mește un „vot-refugiu“. Este și motivul pentru care convenția republicană a avut ca temă centrală men­ținerea ordinii.

O altă problemă a democraților este însăși candidatura lui Joe Biden. Aflat la aproape 78 de ani, uzat fizic, candidatul democrat va fi oare capabil să re­ziste presiunii lui Donald Trump timp de două-trei ore în cele trei dezbateri naționale față în față care vor fi organizate începând cu 29 septembrie? Nimic sigur, cu atât mai mult cu cât, de câteva ori, în timpul unor intervenții publice, Joe Biden a avut pier­deri de memorie. Este și motivul pentru care sănă­tatea sa cognitivă a devenit o temă de atac pentru republicani, Donald Trump solicitându-i în mod pu­blic un examen medical transparent.

În același timp, fostul vicepreședinte american este prea mult identificat cu establishmentul tra­dițional împotriva căruia au votat foarte mulți ame­ricani în 2016 și care l-au adus astfel la putere pe un personaj precum Donald Trump. Deși liderii aripii radicale de stânga a Partidului Democrat, în frunte cu senatorul Bernie Sanders, și-au declarat susți­nerea fără rezerve, efectele în rândul electoratului pot să nu aibă întru totul efectul scontat, într-o Americă în care problemele sociale rămân mari.

Un sondaj recent ar trebui să dea foarte mult de gândit: numai o treime din alegătorii care vor vota pe data de 3 noiembrie pentru Joe Biden o fac pentru personalitatea și programul candidatului democrat, restul de două treimi votează contra lui Donald Trump. În ce-l privește pe candidatul republican, 75% din electoratul său votează pentru personalita­tea și ideile reprezentate de Donald Trump.

Puterea celor 2%. În ecuația alegerilor va cân­tări foarte greu și electoratul neoevanghelist, pentru care Donald Trump încarnează candidatul ideal: este cel care a sprijinit Israelul, fiind singurul preșe­dinte care și-a asumat mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, a fost cel care a venit cu un plan de pace israeliano-palestinian sa­tisfăcător, a numit judecă­tori conservatori la Curtea Supremă – o garanție a apărării valorilor tradițio­nale, a modului de viață american. În plus, în urmă­toarele două luni, curba pandemiei poate coborî, iar economia americană poate da semne vizibile de relansare. Și acest aspect poate juca în favoarea candidatului republican pe 3 noiembrie.

În concluzie, avem de-a face cu o campanie foarte imprevizibilă, în care orice se poate întâmpla, așa cum a fost în 2016 și ancheta federală a lui James Comey și care a reprezentat lovitura fatală pentru candidata Hillary Clinton. Avem de-a face cu o campanie în care sondajele nu sunt deloc fiabile și, în orice caz, nu reflectă corect electoratul lui Donald Trump.

Alegerile vor fi decise de cei 2% din americani indeciși din opt state în care Donald Trump și Joe Biden sunt practic la egalitate: Georgia, Ohio, Carolina de Nord, Arizona, Florida, Wisconsin, Pennsylvania și Minnesota.

Ștefan Popescu este Doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane la Universitatea Paris 1 - Sorbona și fost secretar de stat în MAE.