Rusia va lansa o enciclopedie online ca alternativă pentru Wikipedia

Elena Marinescu 05/05/2022 | 18:57 Fapt Divers
Rusia va lansa o enciclopedie online ca alternativă pentru Wikipedia

Președintele rus Vladimir Putin a susținut crearea unei alternative ruse la faimoasa enciclopedie online Wikipedia.

Liderul Kremlinului a afirmat că „acum este imposibil să folosești Wikipedia”. Oficialul s-a întâlnit cu șeful societății ruse „Znanie” (Cunoaștere), Maxim Dreval, cu care a discutat despre crearea enciclopediei alternative.

„Desigur, informațiile obiective, importante, aprofundate și chiar prezentate frumos, talentat, sunt foarte solicitate, pentru că numai Wikipedia nu poate fi folosită. Noi înșine cunoaștem calitatea acestor informații. Când apar oameni talentați care sunt profesioniști ai căror opinia poate fi de încredere, asta, desigur, valorează foarte mult. E ca o enciclopedie, doar în direct”, a precizat președintele Federației Ruse.

Maxim Dreval, la rândul său, l-a informat pe Putin că membrii Societății „Znanie”, împreună cu școlari, profesori și funcționari, acumulează o bază de date. Detaliile despre cum va arăta alternativa celebrei enciclopedii online încă nu au fost comunicate publicului larg.

​Un tribunal de la Moscova a amendat organizația non-profit Wikimedia cu aproape 40.000 de dolari pentru articole Wikipedia despre invazia rusă în Ucraina. Articolele conțin informații despre evenimentele din Bucha și bombardarea spitalului și teatrului din Mariupol.

Amenda a fost dată în urma refuzului de a elimina articolele, la cererea trimisă companiei de procurorul general adjunct al Federației Ruse, Anatoly Razinkin, relatează Tass, potrivit B1.ro. Rusia a cerut Wikipedia să șteargă „informația falsă legată de operațiunea militară specială din Ucraina”. Roskomnadzor a amenințat că va interzice Wikipedia în toată țara din cauza diseminării ilegale a informațiilor despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare.

Televiziunile rusești folosesc o terminologie specifică de la startul invaziei rusești asupra Ucrainei, cuvântul „război” fiind interzis și înlocuit cu „operațiunea militară specială de eliberare”, potrivit Interfax.