Rusia renunţă la tonul ultimativ privind trecerea la plata în ruble pentru gaze

Elena Marinescu 30/03/2022 | 17:55 Ştiri
Rusia renunţă la tonul ultimativ privind trecerea la plata în ruble pentru gaze

Rusia nu va cere imediat cumpărătorilor să plătească în ruble pentru exporturile sale de gaz, a declarat miercuri Kremlinul, promiţând o trecere treptată şi adăugând că Moscova ar trebui să aibă în vedere o listă mai largă de exporturi ce necesită plata în ruble.

Un termen limită de joi pentru a rezolva aspectele tehnice ale trecerii la plăţile în ruble pentru gazul rusesc, în loc de euro sau dolari, a stârnit temeri în Europa că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze. Preşedintele Vladimir Putin a emis un ordin săptămâna trecută ca gazul rusesc, care acoperă 40% din necesarul european, să fie plătit în ruble în loc de dolari sau euro.

Anterior miercuri, Viaceslav Volodin, şeful camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, a spus că Uniunea Europeană ar trebui să plătească în ruble dacă vrea gaz rusesc şi a adăugat că petrolul, cerealele, metalele, îngrăşămintele, exporturile de cărbune şi cheresteaua ar putea fi plătite la fel.

Guvernul, banca centrală şi Gazprom trebuie să prezinte propuneri de schimbare a plăţii până joi. Întrebat dacă plăţile ar trebui să fie în ruble începând de joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat: „În niciun caz”, relatează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

„Aşa cum am discutat înainte, plăţile şi livrarea sunt un proces ce consumă timp (…). Asta nu înseamnă că livrarea de mâine trebuie plătită (în ruble). Din punct de vedere tehnologic, acesta este un proces prelungit”, a spus el.

Ordinul lui Putin de a taxa ţările „neprietene” în ruble pentru gazul rusesc a impulsionat moneda rusă după ce a căzut la minime istorice când Occidentul a impus sancţiuni dure împotriva Moscovei pentru invazia ei în Ucraina. Preţurile europene la gaze au crescut şi ele.

Cererea rusă a fost respinsă de ţările europene care plătesc gazul rusesc mai ales în euro şi spun că Rusia nu este îndreptăţită să modifice contractele, precum şi de grupul celor şapte naţiuni cele mai industrializate (G7).