Rusia reduce cu 40% livrările de gaze zilnice către Germania prin Nord Stream 1

Elena Marinescu 14/06/2022 | 21:06 Ştiri
Rusia reduce cu 40% livrările de gaze zilnice către Germania prin Nord Stream 1

Gazprom a anunţat marţi că reduce capacitatea zilnică de livrare a gazelor către Germania cu peste 40% prin gazoductul Nord Stream 1, echipamentul necesar nefiind furnizat de grupul german Siemens.

„Livrările prin gazoductul Nord Stream 1 pot fi garantate doar până la un volum de 100 milioane metri cubi de gaze pe zi, în loc de nivelul planificat de 167 milioane metri cubi de gaze pe zi”, a informat grupul rus într-un mesaj pe Telegram.

Problemele sunt cauzate de lipsa compresoarelor de la Siemens. „Din cauza întârzierii returnării unităților de comprimare a gazelor de la reparații de către Siemens… și a defecțiunilor tehnice ale motoarelor, doar trei unități de comprimare a gazelor pot fi utilizate în prezent la stația de comprimare Portovaya”, a declarat Gazprom.

Nord Stream 1 transportă gaze din Rusia către Germania, pe sub Marea Baltică, transmite AFP, potrivit Agerpres. Gazprom nu mai exportă gaze spre vest prin Polonia, prin conducta Yamal-Europa, după sancțiunile impuse de Rusia împotriva EuRoPol Gaz, care deține secțiunea poloneză. Fluxurile prin Yamal-Europa continuă spre est, din Germania spre Polonia.

Separat, luna trecută, Ucraina a suspendat fluxurile de gaz rusesc prin unul dintre cele două puncte de tranzit către Europa, tăind o treime din gazul rusesc care este transportat către Europa prin Ucraina.

Guvernul de la Berlin german pregăteşte un pachet de ajutor pentru grupul energetic Gazprom Germania

Tot marţi, surse Reuters au informat că Guvernul german pregăteşte un pachet de ajutor, în valoare de mai multe miliarde de euro, pentru grupul energetic Gazprom Germania, fosta subsidiară germană a grupului rus Gazprom, în ideea de a ajuta firma să acopere costurile mari cu achiziţiile apărute în urma războiului din Ucraina.

Discuţiile s-ar afla într-un stadiu avansat, iar un un acord, cu o valoare cuprinsă între cinci şi zece miliarde de euro, ar putea să se concretizeze chiar în această săptămână, iar banca publică de dezvoltare KfW va acţiona ca creditor, susţin sursele.

O sursă din interiorul Guvernului german a apreciat că un împrumut acordat de KfW ar fi „un instrument evident” pentru a ajuta Gazprom Germania, având în vedere importanţa companiei şi dificultăţile cu care se confruntă în prezent, dar a adăugat că valoarea împrumutului nu poate fi dezvăluită deoarece discuţiile nu s-au finalizat încă.

Companiile germane se confruntă în prezent cu o creştere a costurilor cu energia, ca urmare a impactului războiului din Ucraina, ceea ce obligă Guvernul de la Berlin să pună la punct un set de măsuri pentru a le oferi sprijin financiar firmelor.