Rusia preia prin decret controlul Danone şi Carlsberg

Andrei Dumitru 17/07/2023 | 15:49 Ştiri
Rusia preia prin decret controlul Danone şi Carlsberg

Statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei locale a grupului francez Danone, conform unui decret semnat de preşedintele Vladimir Putin. De asemenea, conform decretului, statul rus a preluat controlul asupra participaţiei deţinute de Carlsberg într-un producător local de bere, Baltika Breweries.

Astfel, participaţiile deţinute de firmele străine în Danone Rusia şi Baltika Breweries sunt puse „sub conducerea temporară” a Rosimushchestvo, agenţia federală care gestionează proprietăţile guvernului.

Decizia vine după ce în aprilie subsidiarele ruse ale Uniper (Germania) şi Fortum (Finlanda) au fost puse sub controlul statului rus. Atunci, Kremlinul avertiza că ar putea sechestra şi alte active occidentale, ca represalii la deciziile străine împotriva companiilor ruseşti.

Curând după invadarea Ucrainei de către Rusia, Danone, unul din cei mai mari producători mondiali de alimente, a informat că analizează toate opţiunile privind afacerile sale de pe piaţa rusă. În octombrie, Danone a anunţat că este în căutarea unui cumpărător pentru afacerea de produse lactate din Rusia, într-o tranzacţie ce ar putea duce la pierderi de până la un miliard de euro.

În iunie, producătorul danez de bere Carlsberg a informat că a semnat un acord privind vânzarea afacerii sale din Rusia, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.