Rusia desfășoară cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii: 300.000 de soldați, 1.000 de avioane și 900 de tancuri

Gabriel Bucur 11/09/2018 | 11:02 Ştiri
Rusia desfășoară cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii: 300.000 de soldați, 1.000 de avioane și 900 de tancuri

Rusia începe, din 11 septembrie, cele mai ample exerciții militare de după încheierea Războiului Rece. Programul, cunoscut sub numele de Vostok 2018 sau East 2018, adună aproape 300.000 de soldați, o mie de aeronave și 900 de tancuri și începe în apropierea graniței rusești cu China și Mongolia, transmite The New York Times.

Totodată, în largul coastei Siriei, Rusia a adunat, în aceste zile, cea mai mare flotă de nave de război de după prima intervenție a sa în războiul civil sirian, în septembrie 2015. Contextul mobilizării masive a forțelor militare rusești este pus de Kremlin pe seama climatului internațional tensionat, care este „adesea agresiv și neprietenos față de noi”. Este „cel mai mare exercițiu militar care a avut loc în Rusia din 1981”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, citat de agențiile de știri naționale.

O premieră este participarea Chinei, cu 3.200 de militari din Armata de Eliberare a Poporului, ceea ce arată o remodelare semnificativă a exercițiilor militare care au început în perioada sovietică. În acele vremuri, acțiunile de acest fel însemnau în primul rând pregătirea Armatei Roșii pentru un posibil atac asupra Chinei sau venit din partea Chinei. Cele două super-puteri au rămas inamice până când liderul sovietic Mihail Gorbaciov a normalizat, în 1989, relațiile, printr-o vizită efectută la Beijing.

Legăturile tot mai strânse din ultima vreme dintre Rusia și China s-au construit, din partea Moscovei, pe fondul relațiilor tot mai reci cu Occidentul, afectate de anexarea Crimeei în 2014 și incursiunile militare rusești în estul Ucrainei, astfel că legătura cu Beijingul a devenit o contrabalansare și o poliță de asigurare împotriva Statelor Unite ale Americii, notează The New York Times. O altă invitație la exercițiu a fost transmisă inclusiv Turciei, stat NATO. Invitația a fost confirmată de oficialii turci.

Rusia se confruntă cu NATO pe flancul vestic, însă în est nu mai are un rival evident. Nu este exclus ca Rusia să pregătească un plan de urgență, pentru cazul în care relațiile cu China se înrăutățesc brusc, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori, de-a lungul istoriei, a afirmat Alexander Gabuev, expert în cadrul Centrului Carnegie din Moscova. „China a fost văzută ca potențială amenințare sau țintă în exerciții precum Vostok”, a spus Gabuev, „dar acum este invitată să se alăture ca prieten și chiar ca un cvasi-aliat. Acest lucru este cu adevărat fără precedent”.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) vede exercițiile militare rusești din aceste zile ca pe o acțiune care „demonstrează că Rusia se concentrează pe antrenamentul pentru un conflict de mare amploare. Aceasta se înscrie pe o tendință pe care o vedem de o vreme: o Rusie mult mai sigură de ea, o creștere semnificativă a bugetului său de Apărare și prezența sa militară”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO, Dylan White, citat de AFP.

Ultimele repetiții pentru exercițiile militare ample din aceste zile au avut loc în septembrie 2017, în colaborare cu Belarus, fostă republică sovietică și unul dintre aliații apropiați ai Rusiei. Acțiunea de acum un an a provocat neliniștea Poloniei și a țărilor baltice, care se temeau că simulările preced atacuri reale.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.