Rusia ar putea invada Ucraina pe trei rute distincte. Biden, convins că Putin a decis atacul

Elena Marinescu 19/02/2022 | 12:26 Ştiri
Rusia ar putea invada Ucraina pe trei rute distincte. Biden, convins că Putin a decis atacul

Președintele american Joe Biden s-a declarat convins că liderul rus Vladimir Putin a luat decizia de a ataca Ucraina. Între timp, o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina a declarat, sâmbătă, starea de urgenţă în faţa unui aflux de refugiaţi din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor.

Biden a făcut această declarație vineri seara, după ce a discutat prin videoconferință cu liderii mai multor state NATO, inclusiv România. Anterior, Biden și alții oficiali de la Casa Albă au spus că nu știu dacă Putin s-a hotărât cu privire la invazie. Vineri, liderul de la Casa Albă a reiterat că atacul rus ar putea surveni în câteva zile. În contextul în care ultimele informații arată mobilizarea a aproape 200.000 de soldați ruși în jurul Ucrainei, analiștii citați de BBC au indicat mai multe posibile rute de atac.

 

Opțiunea Belarus

Dacă obiectivul Rusiei este o schimbare completă de regim în Ucraina, un atac din nord, de pe teritoriul Republicii Belarus, este foarte probabil, crede Michael Kofman, reprezentantul grupului american de analiză CNA.

Rusia are 30.000 de militari în Belarus, aduși aici pentru exercițiile comune care ar trebui să se încheie duminică. Rușii sunt echipați cu rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune, cu alte tipuri de lansatoare de rachete, precum și cu aparate de luptă Suhoi Su-25 pentru atac la sol și Su-35, de vânătoare.

La est, în interiorul teritoriului rus, „întreaga Armată 41 a Moscovei așteaptă la frontieră”, arată Kofman. O ofensivă din Belarus asupra Kievului ar putea evita zona de excludere din jurul fostului reactor nuclear de la Cernobîl, care a explodat în 1986, în cel mai grav accident de acest tip din istoria umanității. Atacul de susținere din teritoriul rus ar putea veni dinspre Novie Yurkovici și Troebortno, arată Seth Jones, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Varianta Crimeea

Utilizarea peninsulei anexate ilegal de Rusia în 2014 ca platformă de atac este aproape sigură în perspectiva unei invazii ruse, spune Ben Barry, de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Un război terestru ar presupune coloane de blindate cu sprijin concentrat de artilerie, în vederea unui avans rapid în profunzimea teritoriului ucrainean. Eventualul avans rusesc din Crimeea către Kiev ar putea bloca numeroși soldați ucraineni la est de Nipru. Cu trupele ruse la vest, est, nord și în Crimeea, ucrainenii ar fi încercuiți.

Rușii ar putea încerca să ia orașele Herson și Odesa(în vest) și Melitopol și Mariupol(în est), formând un pod terestru între Crimeea și teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși. Lansarea ofensivei din Crimeea ar putea implica și navele de luptă desfășurate de ruși în Marea Neagră.

Atacul din Est, în apărarea vorbitorilor de rusă

În regiunile separatiste din Donețk și Luganskse află aproximativ 15.000 de insurgenți care ar putea ajuta ofensiva rusă. Moscova are aproximativ 10.000 de soldați staționați permanent la graniță în regiunea Rostov, iar numărul acestor militari a crescut recent.

 

Dacă planul Moscovei presupune începerea războiului printr-o ofensivă din est, este probabil că trupele vor avansa către Crimeea, formând un pod terestru de-a lungul coastei de sud-est a Ucrainei. Rușii ar putea avansa, de asemenea, spre Harkovdinspre Belgorodși apoi mai departe, spre Kremenciuk.

Ruta din est ar putea fi privilegiată sub pretextul protejării populației rusofone din așa-numitele republici separatiste. Separatiștii din Donețk și Lugansk au anunțat, vineri, evacuarea populației civile în Rusia, la Rostov, și au decretat, sâmbătă, mobilizare generală.

Indiferent care ar fi ruta inițială de atac, este probabil că și celelalte direcții ar putea fi, de asemenea, utilizate, în funcție de anvergura operațiunii plănuite de Moscova în Ucraina. Potrivit analiștilor citaţi de Antena 3, până și o operațiune militară limitată rusă în Ucraina va implica, probabil, bombardarea capacităților ucrainene de apărare anti-aeriană și a altor infrastructuri esențiale de comandă.