Rompetrol: Întreruperea conductei de petrol Caspian Pipeline nu afectează aprovizionarea rafinăriei Petromidia

Elena Marinescu 06/07/2022 | 20:26 Ştiri
Rompetrol: Întreruperea conductei de petrol Caspian Pipeline nu afectează aprovizionarea rafinăriei Petromidia

Suspendarea activităţilor prin conducta Caspian Pipeline (CPC), care aduce ţiţei din Kazahstan în România tranzitând teritoriul Rusiei, nu va afecta aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriei Petromidia, se arată într-un comunicat al grupului KMG Internaţional (fostul Rompetrol Group).

Ponderea ţiţeiului de tip CPC în reţetele de obţinere a produselor petroliere în cadrul rafinăriei este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent. În prezent, cea mai mare unitate de profil din România, Petromidia Năvodari funcţionează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producţie aprobate pentru acest an.

Prin KMG Trading, divizia de aprovizionare cu materii prime şi de comercializare a produselor petroliere, Grupul are experienţa şi capacitatea necesare pentru identificarea şi asigurarea aprovizionării cu ţiţei a rafinăriei Petromidia, în orice context, conform Agerpres.

De asemenea, Rompetrol precizează că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influenţa piaţa produselor petroliere din România, iar grupul va continua să îşi onoreze obligaţiile contractuale şi livrările de carburanţi.

Un tribunal din Rusia a decis ca operaţiunile Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan în Marea Neagră, să-şi oprească activitatea pentru 30 de zile, relatează Reuters. Totuşi, surse de la faţa locului spun că fluxul de ţiţei nu a fost întrerupt.