Rompetrol nu va mai fi preluată de chinezi. De ce a eșuat tranzacția

NewMoney 03/07/2018 | 16:38 Ştiri
Rompetrol nu va mai fi preluată de chinezi. De ce a eșuat tranzacția

Grupul KMG International, fostul Grup Rompetrol, a anunţat marţi că tranzacţia privind achiziţia unei participaţii de 51% din acţiunile KMG Internaţional NV de către China Energy Company Limited nu va fi finalizată, potrivit News.ro.

”Data limită până la care părţile ar fi trebuit să îndeplinească toate condiţiile precedente a expirat la 30 iunie 2018, iar părţile nu vor prelungi această dată. Această decizie nu va avea niciun impact asupra operaţiunilor KMG International NV şi a subsidiarelor sale care vor beneficia în continuare de tot suportul societăţii mamă, compania naţională KazMunayGas”, arată un comunicat transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Grupul financiar ceh J&T Private Investments a anunţat în mai că a preluat controlul asupra filialei CEFC Europe, divizia din Praga a CEFC, din cauza incapacităţii companiei mamă de a-şi rambursa la timp datoriile.

CEFC s-a transformat în numai câţiva ani dintr-un trader petrolier de nişă din sud-estul Chinei într-un grup cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor.

Citiți și: Anual, populația unui oraș de talia Oradei dispare de pe harta țării. De ce are România cea mai mare pondere a emigranților în totalul populației

CEFC susţinea în septembrie că este cea mai mai mare companie privată de petrol şi gaze din China, cu aproape 50.000 de angajaţi şi venituri de peste 40 de miliarde de dolari.

Potrivit informaţiilor din luna mai, în ultimele două luni, CEFC nu şi-a mai putut plăti angajaţii şi a început să vîndă din active, iar autorităţile de la Beijing au început să investigheze compania.

Tot în luna mai, o divizie principală a grupului chinez CEFC China Energy nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns la maturitate, ceea ce ridicase noi semne de întrebare cu privire la viitorul grupului.

În 2017, CEFC a primit acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi al Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.

De asemenea, la începutul anului au apărut informaţii în presă potrivit cărora preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice.

KazMunayGas International este deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), precum şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.


Foto: Mediafax