Cine este românul care a încasat luna trecută o pensie mai mare decât salariul unui director de bancă

Sebastian Popescu 31/05/2018 | 16:35 Ştiri
Cine este românul care a încasat luna trecută o pensie mai mare decât salariul unui director de bancă

Peste 56.000 de lei a primit un magistrat pensionar de la Casa Naţională de Pensii în luna aprilie, adică mai mult de 12.000 de euro, aceasta fiind cea mai mare pensie încasată de un român luna trecută, au spus oficialii instituţiei potrivit ECONOMICA.NET.

Acesta ar fi trebuit să primească doar 3.600 de lei lunar, dacă pensia sa ar fi fost calculată doar pe baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale. Însă, magistrații primesc pensii speciale, ceea ce înseamnă că suma respectivă este suplimentată de la bugetul de stat cu 53.216 lei.

Citește și: Comoara pe care vrea să pună mâna Guvernul. Câte miliarde de euro au generat pensiile private după zece ani de funcționare

Mai mult, circa 85% din cei peste 4,6 milioane de pensionari plătiți din bugetul de asigurări sociale au o pensie care nu depășește 1.500 lei. De cealaltă parte, o serie de legi speciale a creat o categorie de privilegiați care câștigă pensii de peste 10.000 de lei pe lună, „subvenționate” în cea mai mare parte de la bugetul de stat. Astfel, foști angajați în sectorul aeronautic civil navigant primesc acum o pensie medie de 10.825 de lei, de 11 ori mai mare decât valoarea medie pe care o primește un pensionar obișnuit, scria anul trecul România Liberă.

Printre categoriile de privilegiați se numără și magistrații, astfel că cei cu peste 25 de ani vechime în domeniu au dreptul, la împlinirea vârstei de 60 de ani, la pensie de serviciu, în cuantum de 80% din veniturile brute avute în ultima lună de activitate.

La finalul lunii ianuarie peste 9.000 de oameni beneficiau de pensii de serviciu, potrivit datelor obținute de evz.ro de la Casa Națională de Pensii. Dintre aceștia, aproape 3.500 sunt foști procurori și judecători, pensia medie fiind de 13.821 de lei


Foto: Gulliver/Getty