Românii vor să fie proprietari de case, dar trăiesc în locuințe supraaglomerate

Andreea Neferu 30/03/2017 | 12:11 Ştiri
Românii vor să fie proprietari de case, dar trăiesc în locuințe supraaglomerate

România se află pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește ponderea populației care locuiește în locuințe proprietate personală, fiind totodată și țara în care jumătate din populație trăiește în gospodării supraaglomerate, potrivit platformei imobiliare Wizmo.ro.

Astfel, la nivelul anului 2015, 96% din populația României avea domiciliul în imobile achiziționate, numărul proprietarilor români cunoscând o creștere ușoară față de anul anterior.

„Deși este recunoscut faptul că pentru România, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv important, creșterea numărului de imobile achiziționate a crescut ușor în ultimii ani și datorită programelor guvernamentale de tipul Prima Casă și a facilitării proceselor de obținere a unui credit ipotecar. Bineînțeles, acest lucru se remarcă și pe platformele imobiliare, unde 65% dintre anunțurile listate vizează vânzarea proprietăților”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Pe de altă parte, peste 49% dintre români locuiau în 2015 în gospodării supraaglomerate, acest procent cunoscând o scădere față de nivelul din 2014 (52,3%). În comparație, la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, doar 16,7% din populație locuia în aceste condiții.

Cu toate acestea, în România, rata supraaglomerarării în rândul locuitorilor expuși riscului de sărăcie (persoanele care locuiesc în gospodării în care venitul echivalent disponibil pe cap de locuitor este sub 60% din venitul național mediu), a scăzut în 2015 față de 2014, de la 66,6% la 61,7%.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.