Românii nu scapă de controale: Ministerul Sănătăţii impune reguli stricte. Ce spun specialiştii

Elena Marinescu 26/05/2020 | 17:04 Ştiri
Românii nu scapă de controale: Ministerul Sănătăţii impune reguli stricte. Ce spun specialiştii

Ministerul Sănătății anunţă că, în conformitate cu prevederile Ordinului privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, triajul epidemiologic se aplică obligatoriu în cadrul instituțiilor sau autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor.

Într-un comunicat de presă, MS precizează că, pe perioada stării de alertă, la intrarea într-un spațiu închis, fie din cadrul unei instituții publice, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor etc, se va măsura temperatura corporală atât personalului propriu, cât și celorlaltor categorii de persoane: vizitatori, clienți, consumatori.

De asemenea, în cazul în care un client are temperatura peste 37,3 grade Celsius, refuză dezinfectarea mâinilor sau purtarea măștii de protecție i se poate interzice intrarea în spațiul închis.

Potrivit Ministerului, la măsurarea temperaturii care se va realiza prin termometrul noncontact se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. Mai mult, în cazul în care temperatura depășește 37,3 grade Celsius se poate repeta procedura după o perioadă de 2-5 minute de repaus. În cazul spațiilor comerciale, nu se aplică obligația ca un client să fie însoțit de o persoană din sediu.

O manevră de a descuraja persoanele bolnave

Renumit pentru că a vindecat cele mai multe cazuri de COVID-19 din România, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, crede că măsurarea temperaturii corporale este o măsură bună, menită să descurajeze persoanele bolnave de a frecventa zonele aglomerate.

„Nu ştiu dacă termometrizarea oamenilor este cea mai bună măsură, dar dacă este atunci trebuie respectată. Nu trebuie să fie o persoană calificată să îţi poată lua o temperatură. Fiecare îşi poate măsura temperatura acasă, sunt oameni cu patru clase care pot face asta, nu există competenţă de luat temperatura, ca să ne punem problema de ce nu sunt cadre medicale peste tot. Plus că nici nu se poate realiza acest lucru.

Cred că este mai mult o manevră de a descuraja persoanele bolnave. Că vorbim de locul de muncă, că sunt magazine sau alte locuri, e o măsură de descurajare a acestora. Nu ştiu cât sunt de efeciente, dar vom vedea eficienţa ei în timp”, a declarat Virgil Musta, membru în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Rafila: Noi luăm măsurile și apoi ne gândim cum să le comunicăm

La rândul său, dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, declară că luarea temperaturii cu un temometru la intrarea în magazine și instituții nu este o merodă invazivă. El spune că trendul actual al cazurilor de coronavirus este bun, dar trebuie să rămânem atenți la regulile de igienă și distanțare.

Alexandru Rafila compară luarea temperaturii cu cântărirea în parc. „Nu este invazivă luarea temperaturii. Este vorba despre măsurarea unui parametru fiziologic de la distanță. Termoscanarea – am inventat un nou termen. Nu, măsoara un singur punct, nu scanează tot corpul”, a explicat Alexandru rafila la Digi24.

El pune această dezbatare aprinsă pe seama unei proaste comunicări și dă asigurări că nu e nevoie de personal medical pentru a lua temperatura la intrarea în magazin. „Noi luăm măsurile și apoi ne gândim cum să le comunicăm. Măsurile trebuie discutate înainte. Acel termomemetru este validat, are marca de produs CE, persoana care ia temperatura a fost instruită, nu trebuie să fie acreditată – lucrurile astea trebuie afișate la intrarea în magazin, astfel ca oamenii să le vadă. Oamenii au încredere în momentul în care înțeleg”, a mai spus Rafila.