Românii muncesc săptămânal cu două ore în plus față de media europeană, dar productivitatea este la sub două treimi

Andreea Neferu 31/10/2017 | 12:08 Financiar
Românii muncesc săptămânal cu două ore în plus față de media europeană, dar productivitatea este la sub două treimi

Acest articol apare în numărul 26 (23 octombrie – 5 noiembrie) al revistei NewMoney

Mai multe ore petrecute la birou nu în­seamnă neapărat mai multe sarcini îndepli­nite cu succes. De aceea, concepte precum managementul timpului devin din ce în ce mai prezente în viața noastră de zi cu zi pentru a ne ajuta să eficientizăm programul de la locul de muncă. Cum se poziționează angajații români față de cei din alte state europene atunci când vine vorba de programul de lucru?

Un angajat român lucrează, în medie, 39,5 ore pe săptămână, cu 9 ore în plus față de olandezi și cu peste o oră mai puțin comparativ cu vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, arată datele de la Eurostat, valabile pentru al doilea trimestru din 2017.

Cifrele arată că media programului de lucru la nivel comunitar este de 37,1 ore pe săptă­mână, însă, în general, țările din Europa Centrală și de Est au angajați care lucrează săptămânal mai mult cu două sau trei ore. Pe de altă parte, în țările vestice, săptămâna de lucru este mai „scurtă“. În Germania, spre exemplu, un angajat lucrează în medie 35 de ore, iar în Italia – 37,3 ore.

În mod normal, săptămâna de lucru are 40 de ore, împărțite în cinci zile, însă mai multe companii din lume încep să ia în considerare reducerea programului, fără a fi însă afectat nivelul de productivitate al angajaților. Inclusiv în România, agenția de marketing digital WebDigital a decis, în toamna anului trecut, să reducă numărul de zile lucrătoare pe săp­tă­mână, de la cinci la patru. Chiar dacă, inițial, planul era ca acest program de lucru să fie menținut până la sfârșitul anului trecut, ulterior compania a decis să prelungească peri­oada în care implementează săptămâna de lucru redusă, având în vedere că productivitatea totală a angajaților nu a fost afectată de dimi­nuarea numărului de ore petrecute la birou.

Revenind la orele lucrate săptămânal de angajații români, oricum cifra a început să scadă în ultimul deceniu, având în vedere că în 2008 se ridica la 40,5 ore. O problemă a României este însă productivitatea angajaților, care a ajuns în 2016 la 62,5% din media înre­gistrată la nivelul întregii Uniuni Europene.

La nivel comunitar, România rămâne la coada clasamentului în ceea ce privește acest indicator, fiind doar în fața Bulgariei, cu o productivitate de 45,7% din media Uniunii Europene. Dar să dăm Cezarului ce e al Cezarului: România a înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri ale productivității în ultimii ani, având în vedere că în 2005 se situa la 36,2% din media europeană.

 

PERSPECTIVE DE ANGAJARE

Ultimii ani au fost de bun augur pentru angajații români, ale căror salarii au crescut semnificativ. În august anul acesta, câștigurile medii erau cu aproape 14% mai mari față de aceeași lună a anului trecut.

  •  2.364 de lei era salariul mediu net în România în luna august, potrivit Insti-tutului Național de Statistică (INS).
  •  62,5% din media înregistrată la nivelul întregii Uniuni Europene este productivitatea angajaților români, potrivit datelor de la Eurostat.
  •  4,8 milioane de angajați avea România la mijlocul acestui an, potrivit INS.
A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.