Românii, israelienii, nemții și francezii sunt cei mai activi investitori pe piața locuințelor. Randamentele ajung la 5-7% pe an

Andreea Neferu 31/05/2018 | 12:41 Ştiri
Românii, israelienii, nemții și francezii sunt cei mai activi investitori pe piața locuințelor. Randamentele ajung la 5-7% pe an

Circa 70% dintre investitorii care cumpără locuințe pe plan local sunt români, fiind urmați de cetățeni din Israel, Germania, Franța si Italia, potrivit datelor companiei imobiliare Nordis. Circa 60% din aceștia sunt oameni de afaceri, 20% sunt de profesie manageri, 10% sunt oameni din spațiul public și 10% au alte profesii.

 „Cei care realizează investiții în domeniul imobiliar, atât pentru închiriere ulterioară sau revânzare cu profit, în principal sunt oameni de afaceri, manageri de top, oameni din spațiul public sau cei care își fac exit-ul din diverse business-uri și vor sa asigure o parte din capital în plasamente mai sigure. Datorită randamentelor între 5 și 7% an, aceste plasamente în imobiliare au devenit mai atractive decât depozitele bancare”, declară Florin Poștoacă, managerul departamentului de investiții al Nordis.

Majoritatea investitorilor cumpără unul sau două apartamente și le închiriază. Pentru cei cu un apetit de risc puțin mai mare, dar și cu un profit mai bun există posibilitatea de a achiziționa proprietățile în stadiu de proiect, în acest caz fiind un preț de cumpărare cu discount.

„Există și un alt tip de investitori, care cumpără în același proiect un pachet de apartamente și mențin un portofoliu de apartamente, fie închiriate, fie pentru revânzare. De obicei, acești investitori au angajați si un property manager, cel care gestionează relația cu toți chiriașii sau cu potențialii cumpărători. Mai exista și tipul de investitori cu un apetit mai mare spre risc, cei care încep dezvoltarea proiectelor imobiliare sau care intră in asociere în astfel de proiecte. În acest caz, randamentele sunt de peste 25% pe an”, completează Florin Poștoacă.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.