Românii din diaspora, chemaţi de preşedintele Iohannis să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare

Elena Marinescu 16/09/2020 | 21:51 Ştiri
Românii din diaspora, chemaţi de preşedintele Iohannis să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare

În conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a lansat un apel la adresa românilor din diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondenţă, în condiţiile în care nu este sigur că toate ţările în care se află români vor permite organizarea secţiilor de vot.

„Când am promovat votul prin corespondenţă ne-am gândit că ar fi bine să aibă posiblitatea românii din diaspora să voteze şi în situaţia în care nu pot ajunge la secţia de votare. Nu ne-am gândit atunci la o pandemie, dar iată că procedura votului prin corespondenţă este foarte utilă.

Aş face un apel la românii din diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondenţă. Nu avem nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de votare în toate ţările. Din acest motiv, este necesar să se înscrie pentru votul prin corespondenţă. Altfel, este posibil ca în anumite ţări românii să nu îşi poată exprima votul”, a afirmat preşedintele Iohannis.

În context, şeful statului s-a referit şi la clasa politică. Potrivit acestuia, România nu are nevoie de oameni noi în politică, pentru că actualii politicieni sunt buni. Președintele crede că ar fi nevoie ca modul în care se face politică să se schimbe. „Oamenii vor să audă până la urmă dacă li se asfaltează strada, dacă se rezolvă problema traficului, a poluării, cam asta vor să audă oamenii”, a adăugat preşedintele, răspunzând unor întrebări.

Iohannis a făcut referire şi la experienţa sa politică: ”Întâmplarea face ca să fi trecut şi eu prin câteva campanii şi ştiu că un mare partid foloseşte cu predilecţie subiecte ca să distragă atenţia de la anumite carenţe şi subiecte. Nu neapărat să vină oameni noi în politică, avem deja destui oameni buni în politică, dar trebuie o campanie concentrată pe nevoile cetăţenilor. E momentul să facem alt fel de campanie electorală, centrată pe nevoile comunităților”, a spus Klaus Iohannis.

Între timp, Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că a fost prelungit termenul pentru de înregistrarea ca alegător prin corespondenţă la alegerile parlamentaredin 6 decembrie. Noul termen-limită este 22 octombrie 2020.

”Precizăm că prelungirea cu 31 de zile a perioadei de înregistrare a cetăţenilor români din diaspora care doresc să voteze prin corespondenţă a fost decisă de Parlament, printr-o lege care a fost promulgată astăzi de către preşedintele României. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, atrage atenţia asupra faptului că mai multe ţări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondenţă”, a transmis, miercuri, AEP.

Sursa citată a precizat că, multe state – şi de la nivelul Uniunii Europene, dar şi din afara spaţiului european – vor interzice înfiinţarea de secţii de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât şi în interiorul acestora.

Toate informaţiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opţiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următoarele linkuri:

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie

Până miercuri seară, 8.613 persoane au optat pentru votul prin corespondenţă şi 2.515 persoane pentru votul într-o secţie de vot.