Ştiri

Românii din diaspora ar putea folosi votul electronic la alegerile europarlamentare (proiect de lege)

La Parlament va fi depus proiect legislativ pentru îmbunătăţirea procesului de vot, acesta având drept obiectiv principal ca „românii din diaspora să nu mai fie supuşi, la următoarele alegeri europarlamentare, la cozile şi umilinţa din 2019”.

În acest sens, Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, face un apel către celelalte partide parlamentare să co-semneze şi să susţină proiectul de lege.

Printre cele mai importante propuneri din noul proiect USR pentru diaspora se numără posibilitatea de a vota prin corespondenţă, deschiderea mai multor secţii de votare în diaspora, extinderea procesului de votare pe durata a două zile (sâmbătă şi duminică), posibilitatea ca listele electorale suplimentare să poată fi generate în mod electronic (la fel ca la parlamentare şi prezidenţiale).

Proiectul mai introduce folosirea sistemul electronic SIMPV pentru împiedicarea votului multiplu, precum şi posibilitatea ca toţi cei aflaţi la coadă în secţie şi în faţa acesteia, la ora 21.00, să-şi poată exercita dreptul la vot.

Într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor parlamentare PSD, PNL şi UDMR, senatorul USR de Diaspora Radu Mihail atrage atenţia că, în absenţa acestor reglementări, „ne îndreptăm cu paşi siguri către un nou dezastru, din cauza unor erori organizatorice ce pot fi uşor corectate la nivel legislativ”.

„În urma dezastrului organizatoric înregistrat la alegerile din 2019, Parlamentul a decis să creeze o comisie electorală care să îmbunătăţească procesul electoral. A rezultat un pachet legislativ solid, a cărui implementare a dus la o bună desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din 2019 şi parlamentare din 2020.

Însă aceste modificări nu s-au făcut şi la legea privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv Legea nr. 33/2007, ceea ce înseamnă că alegerile din iunie 2024 se vor desfăşura după exact aceleaşi reguli care au dus la haosul din secţiile de votare din Diaspora în anul 2019”, afirmă senatorul Radu Mihail într-un comunicat citat de Agerpres.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies