Românii continuă să părăsească ţara în număr record. Diaspora rămâne un El Dorado

Elena Marinescu 06/12/2019 | 11:08 Ştiri
Românii continuă să părăsească ţara în număr record. Diaspora rămâne un El Dorado

Numărul românilor cu reședința în alte state ale Uniunii Europene a depăşit trei milioane, iar statisticile Comisiei Europene arată că România e țara cu cea mai mare rată de emigrare din tot spațiul comunitar.

În timp ce românii continuă să plece cu sutele de mii, în alte state din estul Europei, tendința s-a inversat. Cei plecați în străinătate se întorc acasă.

3.107.000 de români, cu vârsta între 15 și 64 de ani, locuiesc într-una dintre celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene, iar estimările sunt că numărul poate fi chiar mai mare, dacă includem și statele din spațiul european de liber schimb din care mai fac parte Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

Românii reprezintă cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării unde s-au născut, conform cifrelor care îi includ pe cei care și-au declarat adresa de reședință în străinătate.

În ultimul an au emigrat aproape 203.000 de români, ceea ce reprezintă un record absolut. Spre comparaţie,  Polonia, care are cea mai numeroasă comunitate în diaspora după România, cunoaște fenomenul invers. Potrivit Digi24, polonezii se întorc acasă, peste 50.000 dintre ei au făcut acest lucru numai anul trecut. Aceeași tendință și pentru alte țări, Letonia, Lituania și Slovacia pentru a menționa doar câteva dintre ele.

Ce a contribuit la acest record nedorit al României? Numai în ultimele două săptămâni am aflat că suntem la coada clasamentului european în ceea ce privește sistemul de educație, suntem chiar ultimii din Uniune la capitolul investiții în sistemul sanitar și avem cea mai mare rată a mortalității în rândul pacienților care suferă de afecțiuni tratabile.

În plus, cei care au plecat în străinătate au fost jigniți și disprețuiți de numeroși politicieni.

Cele mai recente statis­tici arată că, în total, aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară, iar motivele cel mai des invocate de ei sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.

Aproximativ 5,6 milioane de români se află în Diaspora, iar diferenţa în comunităţile istorice.

Diaspora românească a ajuns a cincea cea mai mare din lume și a șasea din țările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În ultimii ani, aproximativ 25% dintre românii care trăiesc în România şi-au exprimat dorinţa de a se stabili definitiv în străinătate dacă ar avea această posibilitate. Emigranţii români lucrează în cea mai mare parte în meserii slab calificate, iar dintre cei cu studii superioare, mulţi sunt supracalificaţi.

Ce înseamnă România pentru cei plecaţi de acasă?

Potrivit unui sondaj realizat de MKOR Consulting, Romania este ”acasă” pentru mulţi compatrioţi plecaţi în străinătate, este locul naşterii. Este casa părintească pentru 23% dintre românii aflaţti peste graniţele ţării. Şi tot atâţia asociază România cu natura pură: verdele, peisajele din locurile natale, pădurile, munţii şi marea sunt imaginile care reapar în mintea lor.

Totodată, nu se poate să nu se gândească la familie, la părinţi, bunici şi copii: 21% dintre românii plecaţi în străinătate se gândesc în primul rând la familie.

Conform cercetării, România este asociată de Diaspora şi cu tradiţiile şi portul naţional (14%), dar şi cu mâncarea bună, gustoasă, naturală (9%). Sarmalele, cozonacii, slănina şi roşiile cu gust apar des în gândurile celor care au ales sau au fost nevoiţi să trăiască departe de ţara lor.

9% dintre cei plecaţi peste hotare trăiesc sentimente de nostalgie, dor şi amintiri legate de copilărie, alţii se gândesc la prieteni (4%), la oameni buni şi spiritualitate (2%).

Cei mai mulţi dintre cei care îşi doresc să se întoarcă în România, o fac pentru că simt româneşte, pentru că aici se simt ACASĂ (36%), pentru că îşi iubesc ţara, pe care o percep ca fiind în continuare ”a lor” (24%), dar şi pentru că se simt români şi aparţin acestor locuri (19%).

Alţi 22% se întorc la familiile lor lăsate în urmă, iar dorul generalizat de casă, prieteni şi ţară este motivul care îi determină să se întoarcă pe 9% dintre cei care vor să revină în ţară.

Doar 6% dintre românii plecaţi peste graniţe nu mai doresc să revină pe meleagurile României, în timp ce 18% vor să vină doar în vizită. Românii plecaţi în perioada 2005-2014 sunt cei în rândul cărora se află cei mai mulţi dintre cei care nu s-ar mai întoarce în România (8% dintre ei), sau ar veni doar în vizită (21% dintre ei).

Cei mai mulţi (41%) dintre cei care nu ar mai reveni definitiv în ţară sunt cei care s-au integrat deja în ţara de adopţie, şi-au găsit un rost, au întemeiat o familie. Aceştia sunt în general românii plecaţi de peste 5 ani din ţară.

Potrivit statisticior, cele mai mari comunităţi de români sunt în ţări precum Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria, Irlanda, Belgia, Olanda, Statele Unite.