Românii care ajung în Marea Britanie, obligaţi să stea în izolare din cauza noului coronavirus

Elena Marinescu 03/07/2020 | 19:53 Ştiri
Românii care ajung în Marea Britanie, obligaţi să stea în izolare din cauza noului coronavirus

România nu a fost inclusă de Guvernul de la Londra pe lista celor 59 de țări considerate cu risc redus. Astfel românii care merg în Marea Britanie după 10 iulie sunt obligați să se autoizoleze, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti au raportat zilnic în ultima perioadă din ce în ce mai multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Printre țările pe care guvernul britanic le consideră sigure se numără Grecia, Franța, Italia, Spania, Germania, Vietnam și Coreea de Sud – ultimele două fiind lăudate pentru modul în care au gestionat criza de coronavirus, scrie BBC.

Turcia nu a fost inclusă pe lista țărilor considerate cu risc redus a Uniunii Europene, însă se află pe lista statelor considerate sigure de Marea Britanie. Suedia, în schimb, este una dintre țările care nu au fost incluse pe lista guvernului britanic. Având o abordare mai relaxată a restricțiilor anti-COVID, rata infecției este mai mare decât cea din ​​Regatul Unit.

România, exclusă de Marea Britanie din lista celor 59 de țări considerate „sigure”

Ministerul de Externe a anunțat, vineri, că partea britanică a informat pe canale diplomatice că pentru cetățenii români se mențin restricțiile la frontiere. Astfel, românii care merg în Marea Britanie sunt obligați să stea în izolare 14 zile.

„Urmare anunțului autorităților britanice din data de 3 iulie 2020 privind lista statelor pentru care se ridică restricțiile de călătorie în contextul relaxării măsurilor de urgență aplicate pentru combaterea pandemiei de COVID-19, MAE precizează că partea britanică a informat, pe canale diplomatice, anterior anunțului public, faptul că, momentan, pentru cetățenii români se mențin restricțiile existente la frontierele Marii Britanii și Irlandei de Nord”, se arată într-un comunicat al MAE.

Astfel, începând cu data de 10 iulie 2020, cetățenii români care merg în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

MAE precizează că, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile britanice, decizia Guvernului de la Londra a fost luată în baza recomandărilor experților de sănătate și a specialiștilor epidemiologi care urmăresc indicatorii aferenți COVID-19 din toate țările și că o nouă evaluare a măsurilor se va face la sfârșitul acestei luni.

În ultimele zile, în România, s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Încă 420 de persoane au fost infectate cu coronavirus în ultimele 24 de ore în România, bilanțul ajungând la 28.166 de cazuri.

Lista intră în vigoare începând cu 10 iulie. Pe listă nu se regăsesc nici China, SUA, Suedia şi Portugalia, ceea ce înseamnă că, la sosire, persoanele care vin sau au trecut prin aceste ţări trebuie să se izoleze timp de 14 zile. Persoanele care călătoresc din ţările de pe listă nu vor trebui să stea în carantină decât dacă au călătorit printr-un loc care nu este scutit.

Andorra

Germania

Noua Zeelandă

Antigua și Barbuda

Grecia

Norvegia

Aruba

Groenlanda

Polonia

Australia

Grenada

Réunion

Austria

Guadeloupe

San Marino

Bahamas

Hong Kong

Serbia

Barbados

Ungaria

Seychelles

Belgia

Islanda

Coreea de Sud

Bonaire, Sint Eustatius și Saba

Italia

Spania

Croația

Jamaica

St. Bartolomeu

Curaçao

Japonia

St Kitts and Nevis

Cipru

Liechtenstein

St Lucia

Republica Cehă

Lituania

St Pierre și Miquelon

Danemarca

Luxemburg

Elveția

Dominica

Macao

Taiwan

Insulele Feroe

Malta

Trinidad și Tobago

Fiji

Mauritius

Turcia

Finlanda

Monaco

Vatican

Franța

Olanda

Vietnam

Polinezia Franceză

Noua Caledonie

Guvernul a spus că informaţiile pentru călătoriile în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord vor fi publicate în timp util de către administraţiile abilitate. Irlanda este deja scutită ca parte a zonei comune de călătorie, la fel ca Insulele Channel şi Insula Man.

În plus, vor fi scuti de izolarea obligatorie cele 14 teritorii britanice de peste mări. „Listă poate fi lărgită în zilele următoare, în urma discuţiilor ulterioare dintre Marea Britanie şi partenerii internaţionali”, se precizează în comunicatul emis.

Înainte de sosirea în Marea Britanie, trebuie completat un formular de localizare a pasagerilor. În acesta se vor completa detalii cu privire la sosirea în Anglia. Formularul se va completa atât de vizitatori, cât şi rezidenţi din Marea Britanie.