România va trimite în Ucraina echipamente de protecţie CBRN pentru atacuri chimice, biologice şi nucleare

Elena Marinescu 11/05/2022 | 17:42 Ştiri
România va trimite în Ucraina echipamente de protecţie CBRN pentru atacuri chimice, biologice şi nucleare

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat miercuri, într-o şedinţă desfăşurată la MAI, o hotărâre privind acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina, potrivit unei informări a Guvernului.

Sursa menţionată precizează că prin HCNSU s-a decis acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina constând în materiale şi echipamente de protecţie şi monitorizare CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear).

În cadrul aceleaşi şedinţe, CNSU a adoptat şi o hotărâre privind scoaterea de la rezervele de stat a unor produse şi bunuri materiale şi alocarea judeţului Bistriţa-Năsăud pentru dotarea sălii de sport a Liceului cu Program Sportiv Bistriţa în vederea adăpostirii refugiaţilor din Ucraina.

Armata României începe înzestrarea cu echipamente moderne

Ministerul Apărării Naţionale a obţinut luna trecută acordul Parlamentului pentru 10 noi programe de înzestrare, prevăzute a se derula în următorii ani. La acestea se adaugă achiziționarea celor 32 de avioane F-16 second-hand de la guvernul Norvegiei, dar și alte programe de modernizare a tehnicii militare deja existente.

Potrivit datelor publicate de MApN, cele 10 programe de înzestrare sunt:

1. Sisteme de comandă C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR (intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance)

2. Sistem UAS (drone) tactic clasa I

3. Sistem armament individual tip NATO

4. Aparatură optică şi optoelectronică – Etapa I

5. Maşină de luptă a infanteriei, pe şenile

6. Echipamente şi sisteme de detecţie, avertizare, decontaminare şi protecţie (individuală şi colectivă) CBRN (chemical, biological, radiological and nuclear defence)

7. Sistem de război electronic mobil

8. Modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacităţi CRAM

9. Sistem de securitate şi apărare cibernetică

10. Autovehicule tactice blindate de tip uşor