România are cele mai ieftine terenuri arabile din UE. Cât costă un hectar de pământ românesc

Gabriel Bucur 22/03/2018 | 13:10 Ştiri
România are cele mai ieftine terenuri arabile din UE. Cât costă un hectar de pământ românesc

România este țara cu cele mai ieftine terenuri arabile din Uniunea Europeană, arată statistica publicată recent de Eurostat.

Un hectar românesc de suprafață arabilă se vindea, în medie, cu 1.958 de euro, în 2016, cel mai scăzut preț mediu înregistrat în întreaga Uniune Europeană. Comparativ, cu aceeași sumă de bani, un român își poate cumpăra un televizor de ultimă generație ori un laptop performant.

La polul opus, olandezii vând cel mai scump terenurile agricole, respectiv cu 63.000 de euro hectarul, de 30 de ori mai scump decât românii.

Citiți și: Prețul apartamentelor vechi din România a revenit pe creștere în februarie

În topul regiunilor însă, Italia este pe primul loc, prin Liguria, acolo unde un hectar de pământ arabil se vinde, în medie, cu 108.000 de euro, în timp ce ultimul loc în ierarhia prețurilor este ocupat de o regiune din Bulgaria (Yugozapaden), unde media este de 1.165 de euro/hectar. De altfel, la vecinii de la sud de Dunăre, prețul mediu al unui hectar de teren arabil este aproape dublu față de cel de la noi.

Prețul unui hectar de teren arabil Sursa: Eurostat

 

În Olanda se înregistrează și cea mai scumpă arendare a unui hectar de teren arabil, respectiv 791 de euro pe an, iar în Letonia se arendează cel mai ieftin terenurile, cu 46 de euro pe an. Datele pentru România nu sunt însă disponibile.

Cea mai mare creștere a prețurilor suprafețelor arabile, în perioada 2011-2016, a fost în Republica Cehă, Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria, unde saltul a fost dublu sau triplu.

Citiți și: Proprietar sau chiriaș? Ratele prin Prima Casă au ajuns să fie mai mici decât chiriile

Prețurile terenurilor arabile depind de câțiva factori naţionali (legi), regionali (clima, proximitatea reţelelor) şi locali (calitatea solului, pantă, drenaj etc.), precum şi de oferta şi cererea din piețele respective.

Circa 40% din terenurile arabile din România, adică aproape 5,3 milioane de hectare, sunt deținute de străini, a anunțat Comisia Europeană, în luna noiembrie a anului trecut.

 

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.