Ştiri

România, sufocată de vaccinurile anti-COVID cumpărate fără nici o noimă. Rafila: Nu avem unde să le stocăm și pe care trebuie să le plătim

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că multe state europene întâmpină dificultăți în a mai stoca vaccinurile anti-COVID-19 pentru că au depozitele pline, iar posibilitatea de a vinde aceste vaccinuri sau de a le dona este în momentul de față mai degrabă ipotetică decât reală.

Referitor la faptul că România așteaptă alte 39 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, ministrul Sănătății a explicat: „Este o problemă complexă, care în momentul de față depășește competența Ministerului Sănătății pentru că discutăm de două lucruri. În primul rând, discutăm despre livrarea unor vaccinuri pentru care nu mai există interes, în mod evident, și interesul acesta nu se reflectă doar la nivelul celor din România, care se vaccinează în număr mic în momentul de față, sub o mie de persoane se vaccinează zilnic cu prima doză”.

„E o problemă generală la nivelul Uniunii Europene, sunt multe state care întâmpină dificultăți în a stoca aceste vaccinuri pentru că au depozitele pline, iar posibilitatea de a vinde aceste vaccinuri sau de a le dona este în momentul de față mai degrabă ipotetică decât reală. Atunci sigur că ne aflăm într-o situație complicată, care ne pune în fața unor livrări de vaccinuri pe care nu avem unde să le stocăm și pe care trebuie să le plătim”, a explicat ministrul la postul B1 TV.

Vaccinurile livrate de Pfizer în ianuarie și februarie au fost vândute

Alexandru Rafila mai spune că România a vândut toate vaccinurile pe care i le-a livrat Pfizer în ianuarie și februarie. „Eu am făcut tot ce am putut și vreau să vă spun că într-un interval foarte scurt de timp, de la sfârșitul lunii decembrie, până în data de 10 februarie, am reușit să găsesc clienți pentru 7,5 milioane de doze de vaccin, deci practic toate vaccinurile livrate în luna ianuarie și februarie de către compania Pfizer au fost vândute de România și n-am avut o problemă în acel moment, dar în mod evident în momentul de față nu mai găsim țări dornice să îl achiziționeze și chiar nu mai găsim țări dornice să îl primească ca donație. Vă dau un exemplu, am făcut o ofertă către Mexic pentru donarea unei cantități importante de vaccin și n-am primit niciun fel de răspuns”, a adăugat Rafila.

Ministrul Sănătății a pledat pentru identificarea unei soluții comune la nivelul UE. „Încercăm să găsim soluții, dar trebuie să găsim în momentul de față o soluție comună, cred, la nivelul Uniunii Europene, pentru a gestiona această situație complicată, în care țările nu mai au capacitate de stocare, nu se pot utiliza vaccinurile și lucrul cel mai rău care se poate întâmpla pentru un vaccin din punct de vedere al sănătății publice este să îl distrugi fără să îl folosești”, a mai spus oficialul.

Elena Marinescu

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

11 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

12 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

13 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

13 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

14 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

16 ore ago

Acest website folosește cookies