România, a șasea cea mai căutată destinație din Europa pentru investiții în centre de date

Andreea Neferu 19/06/2018 | 10:32 Ştiri
România, a șasea cea mai căutată destinație din Europa pentru investiții în centre de date

România se situează pe locul 6 în topul destinațiilor de pe piața centrelor de date din Europa, în timp ce țările nordice și Olanda ocupă primele locuri, potrivit unui index realizat de brokerul imobiliar Savills, Data Centre Investment Index, care a analizat 20 de țări.

„România a înregistrat o dezvoltare accelerată din perspectiva industriei IT & C, susținută de intrarea pe piață a unor companii renumite (Amazon, Fitbit) și de extinderea jucătorilor mari existenți (Microsoft, HP). Din acest punct de vedere, creșterea investițiilor în centrele de date va fi doar o chestiune de timp și se vor îndrepta probabil spre București și hub-uri de IT precum Cluj, Timișoara și Iași”, spune Codrin Matei, managing partner și head of capital markets în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint, cu care Savills a încheiat un parteneriat pe plan local anul trecut.

Majoritatea centrelor de date din lume se află în prezent în SUA, dar și în Marea Britanie, Germania, Franța și Olanda. Cu toate acestea, această distribuție geografică s-ar putea schimba în curând. ”Datele, la urma urmei, sunt cele mai mobile produse de pe pământ, iar companiile de servicii de date pot alege unde să-și plaseze operațiunile, pentru a-și reduce costurile de operare”, potrivit Savills.

Având în vedere faptul că centrele de date necesită energie și apă, pentru a menține serverele reci (3-4% din energia globală este folosită de centrele de date), există o mare îngrijorare în ceea ce privește amprenta lor de carbon, similară industriei aeronautice. Prin urmare, există preocuparea de a utiliza tehnologii ecologice în centrele de date de mari dimensiuni, construite în principal de companii gigant, furnizoare de servicii de internet și tehnologii tip cloud precum Google, Facebook, Apple, Amazon și Rackspace.

În 2017, s-au investit 450 milioane euro în centrele de date din Europa, Marea Britanie reprezentând 41% din toate tranzacțiile derulate între 2007 și 2017, conform Savills, însă activitatea investițională începe să se intensifice și în Europa continentală, pe măsură ce investitorii devin mai familiarizați cu sectorul.

Potrivit Savills, datorită popularității din ce în ce mai mari a infrastructurilor bazate pe cloud, nevoia de centre hyperscale, de peste 50.000 metri pătrați, de stocare a datelor din Europa a crescut exponențial în ultimii cinci ani, iar Cisco estimează că traficul de date din centrele cu arhitecturi tip hyperscale va crește de cinci ori în următorii cinci ani.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.