România, printre statele UE cu cea mai mică rezervă de gaze pentru iarnă. Depozitele sunt pe jumătate goale

Elena Marinescu 24/06/2022 | 20:14 Ştiri
România, printre statele UE cu cea mai mică rezervă de gaze pentru iarnă. Depozitele sunt pe jumătate goale

Statele Uniunii Europene trebuie să aibă 80% gaze în depozite până la 1 noiembrie, conform unei decizii de joi, 23 iunie, a Parlamentului European. Ultimele estimări arătau că România este în proporție de 20-25% dependentă de gaze din import.

România este la coada UE din punctul de vedere al rezervelor, deși discuțiile se poartă de la jumătatea lunii mai. Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să își umple rezervele de gaz la cel puțin 80% până în noiembrie pentru a se asigura că au suficiente rezerve pentru iarna viitoare, a decis Parlamentul European, printr-un vot de urgență acordat în contextul crizei energetice, potrivit romania.europalibera.org.

Conform datelor oficiale, doar 39% din rezervoarele de stocare a gazului, în România, sunt pline la această oră. Comparativ, media europeană este de 55%, iar state precum Portugalia sau Polonia au rezerve de peste 90%.

România avea stocat până pe 21 iunie aproximativ 13 twh, în depozitele Depomureș și Depogaz Ploiești. Situația este similară cu cea din anii trecut, însă condițiile s-au schimbat dramatic, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și a conflictului energetic dintre UE și Rusia.

Germania, de pildă, care acum un an avea doar 38% din capacitate asigurată, acum are 58% din stoc acoperit, cifra Franței a crescut de la 45 la 58%, iar Austria, statul cu cea mai mare dependență de gazul rusesc, de la 28% la 42%.

Regulamentul privind gestionarea gazelor în Europa

Consiliul Europei și-a exprimat deja acordul pe text, iar pentru a intra în vigoare mai este nevoie de semnare și publicarea în jurnalul oficial. Regulamentul mai prevede că:

– țările Uniunii și operatorii trebuie să depună eforturi pentru a asigura un nivel de umplere de 85%. În următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare;

– țările Uniunii trebuie să-și diversifice sursele de gaze naturale și să-și extindă măsurile luate pentru a asigura eficiența energetică;

– instalațiile de stocare a gazelor din UE vor căpăta statutul de infrastructură critică. Toți operatorii acestui tip de instalații vor fi obligați să obțină o certificare pentru a evita riscul ingerințelor străine.

Rusia ar putea întrerupe complet livrarea de gaze către Europa

Rusia ar putea întrerupe complet gazul către Europa pentru a-și consolida influența politică, a declarat miercuri șeful Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), adăugând că Europa trebuie să se pregătească acum.

Mai multe țări europene au anunțat măsuri pentru a rezista la restrângerea ofertei și pentru a preveni penuria de energie din iarnă și o creștere a inflației care ar putea pune la încercare deciziile statelor europene de menținere a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană a anunțat miercuri că va apela temporar la cărbune pentru a acoperi deficitele de energie, în timp ce a descris reducerile de aprovizionare cu gaze a Moscovei drept „mișcări necinstite”.