România poate pierde aproape 200 de milioane de euro în urma taxelor impuse de Trump

Sebastian Popescu 11/07/2018 | 13:58 Ştiri
România poate pierde aproape 200 de milioane de euro în urma taxelor impuse de Trump

Administrația Trump a introdus de la 1 iunie taxe de 25% pentru importurile de oţel şi 10% pentru importurile de aluminiu din Uniunea Europeană, astfel că România poate pierde o sumă uriașă în urma acestei decizii.

România exportă în Statele Unite 120.000 de tone de oțel și 4.000 de tone de aluminiu, potrivit datelor obținute de G4Media.ro de la Societatea Română de Metalurgie (UGIR). Astfel, companiile din țara noastră riscă să piardă exporturi pe în valoare de 175 de milioane de euro, potrivit analizei făcute de Ianc Petru, preşedintele UGIR.

  • Principalii producători de oţel sunt:
    • Tenaris Silcotub Zalău
    • TMK Artrom Slatina
    • Petrotub Roman
  • Alro Slatina este singurul producător de aluminiu din România.

„Vice-premierul Viorel Ştefan conduce un grup de lucru care lucrează la o poziţie asumată a României în cadrul „războiului oţelului” dus de SUA cu Uniunea Europeană, pe care o va folosi în cadrul negocierilor cu forurile internaţionale”, scrie G4Media.ro

SUA a impus o taxă de 25% pentru importurile de oţel şi 10% pentru importurile de aluminiu din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic, încheind o perioadă de două luni în care aceste state au fost exceptate de la astfel de măsuri.

Ca răspuns la aceste măsuri, Uniunea Europeană a impus la rândul său taxe pentru importurile din Statele Unite, în a doua parte a lunii iunie, în valoare totală de 2,8 miliarde de euro. Taxele de 25% sunt valabile pentru produse precum whisky, motociclete şi sucul de portocale, în timp ce taxe de 50% au fost introduse pentru produse precum încălţămintea, anumite tipuri de îmbrăcăminte şi maşini de spălat.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat atunci că taxele impuse de SUA asupra UE sunt „împotriva logicii şi istoriei” şi că „răspunsul UE trebuie să fie clar dar măsurat”. El a adăugat, în discursul susținut în faţa parlamentului de la Dublin că „vom face ce trebuie pentru a proteja” Uniunea Europeană.

De asemenea, SUA a introduse în urmă cu o sătămână taxe de 34 de miliarde de dolari pentru o serie de produse chinezeşti. Presa de stat din China a acuzat Casa Albă că se comportă ca „o bandă de huligani, șantajând alte țări”, vineri dimineață, înainte ca termenul limită să expire, potrivit News.ro.

În plus, preşedintele american Donald Trump a avertizat, joi, că Statele Unite ar putea să impună tarife pentru importuri chinezeşti în valoare de 500 de miliarde de dolari, respectiv valoarea totală a bunurilor importate de SUA din China în 2017. Beijingul s-a angajat să răspundă imediat cu tarife în egală măsură, care vor fi aplicate pentru produse americane din industria auto, agricultură şi alte sectoare economice.