România pierde din viteză. Creșterea puternică a industriei din luna martie s-a mai domolit în aprilie

Gabriel Bucur 24/05/2018 | 10:18 Ştiri
România pierde din viteză. Creșterea puternică a industriei din luna martie s-a mai domolit în aprilie

Avansul puternic pe care industria românască l-a avut în luna martie nu s-a păstrat și în aprilie, iar volatilitatea mare din primele patru luni ale anului ridică semne de întrebare, arată un barometru industrial lunar efectuat de IRSOP şi SNSPA, citat de News.ro.

Volumul producţiei a coborât de la 65 de puncte în martie la 60 în aprilie, dar stocurile au urcat de la 46 la 50, probabil pe seama activităţii mai ridicate din luna martie. Indexul, bazat pe raportul net dintre răspunsuri, semnalează expansiune, dacă trece de 50 de puncte şi contracţie, dacă scade sub 50.

„Aproape toţi indicatorii măsuraţi de barometru s-au depreciat, iar volatilitatea mare din primele patru luni ale anului ridică întrebarea dacă pierderile de viteză semnalează vremuri tulburi sau reculuri temporare. Datele par să indice o slăbire a cererii curente interne şi externe. Dar încrederea managerilor în cererea viitoare rămâne stabilă”, se arată în raport.

Totuşi, volumul activităţii din primele patru luni ale anului rămâne ceva mai ridicat decât volumul din perioada similară a anului trecut, potrivit raportului.

Citiți și: Cât reprezintă din economia României a treia cea mai dezvoltată regiune din țară

Comenzile noi au scăzut de la 63 la 59. „E vorba de toate comenzile noi, indiferent dacă sunt interne sau externe. Pentru creşterea activităţii, scăderea comenzilor are exact efectul „vântului care suflă din faţă””, se arată în raport.

Numărul angajaţilor a arătat o uşoară tendinţă de creştere de la 48 în decembrie 2017 la 56 în martie, dar a scăzut la 52 de puncte în aprilie. „Totuşi, în ansamblu, numărul angajaţilor rămâne relativ inelastic în raport cu fluctuaţiile comenzilor şi ale volumului de producţie din industrie. În consecinţă, sunt puţine speranţe de mărire a veniturilor bugetare pe seama creşterii numărului de salariaţi”, se arată în raport.

Citiți și: Nemții de la Bosch au ajuns la 6.500 de angajați în România și vânzări consolidate de peste 400 de milioane de euro

Totodată, indexul de optimism al managerilor a rămas la aceeaşi valoare ca şi în martie – 66 de puncte, cu 5 puncte mai puţin decât în ianuarie. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

Barometrul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Citiți și: Dunwell: Ca soluție la criza forței de muncă, dezvoltatorii vor construi hosteluri în cadrul parcurilor logistice

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.