Femeile din România au aceleași salarii ca bărbații, potrivit Eurostat. Care e realitatea dincolo de statistici?

Sebastian Popescu 08/03/2018 | 15:04 Ştiri
Femeile din România au aceleași salarii ca bărbații, potrivit Eurostat. Care e realitatea dincolo de statistici?

România este țara cu cea mai mică diferență între salariile femeilor și ale bărbaților din Uniunea Europeană, arată un studiu publicat miercuri de Eurostat.

Astfel, româncele primesc pentru aceeași muncă un salariu cu 5,2% mai mic decât angajații de sex masculin. Studiul arată că România depășește cu mult state dezvoltate precum Franța (15,2%), Marea Britanie (21%) sau Germania (21,5%).

Citește și: România este pe locul 9 în lume după procentul afacerilor deținute de femei.

La nivel european, diferențele salariale în funcție de gen sunt în medie de 16,2%. Cu alte cuvinte, o femeie primește doar 84 de cenți pentru o muncă în schimbul căreia un bărbat este remunerat cu 1 euro, arată studiul Eurostat efectuat pe anul 2016.

Image may contain: text

Printre țările cu o echitate salarială apropiată de cea a României se mai află Italia  (5,3%) și Luxemburg (5,5%). La polul opus, țările cu discrepanța cea mai mare sunt Germania (21,5%), Cehia (21,8%) și pe ultimul loc, Estonia (25,3).

Femeile și bărbații ar putea câștiga salarii identice în curând, în țara noastră. România este țara a progresat cel mai mult la acest capitol dintre statele europene, după ce a înregistrat o scădere cu 4,4% a diferențelor salariale în funcție de sex. Ne urmează Ungaria (-4%) și Spania și Austria (-3,4%).

Rezultatele studiului, contestate

Sunt și voci care  contestă datele prezentate de Eurostat și spun că instituția europeană a comparat salariile obținute de femei cu studii superioare cu cele obținute de bărbați cu studii medii.  Aceștia aduc în discuție un studiu realizat de Monitor Social, în 2017, care arată că femeile cu studii primare și medii își găsesc mai greu un loc de muncă față de bărbații cu un parcurs educațional similar.

Statistica Monitor Social arată că rata de angajare în rândul femeilor cu studii primare este de doar 31%, comparativ cu 41% în rândul bărbaților. O diferență similară se înregistrează și când vine vorba de cei cu studii medii, categorie în care peste 65% dintre bărbați au un loc de muncă, față de 56,5% dintre femei.

Distanța se reduce abia în rândul celor cu studii superioare, unde rata de angajare în rândul femeilor (83,6%) este cu doar 2,6% mai mică decât în rândul persoanelor de sex masculin.

Foto: Getty