Ştiri

România, pe locul șapte la consumul de bere din Europa, anul trecut

România a ocupat locul opt în rândul țărilor mari producătoare de bere din UE în 2017, cu 16,05 milioane de hectolitri, reușind să devanseze însă Italia. În ceea ce privește volumul consumului, cu peste 16 milioane de hectolitri, România a ocupat în 2017 locul al șaptelea, depășind trei dintre țările cu tradiție în fabricarea și consumul berii în Europa: Cehia, Austria și Belgia, potrivit unui raport publicat de organizația Berarii Europei.

În ceea ce privește volumul importurilor de bere în România, acesta și-a păstrat și în 2017 ponderea de doar 3% din consumul intern, sectorul local al berii păstrându-și nealterat caracterul său profund național.

La nivel european, Marea Britanie rămâne țara cu cea mai mare cantitate de bere importată, de peste 10 milioane de hl și reprezintă aproape 23% din consumul intern. Regatul este urmat de Franța, cu o cantitate importată de 7,69 milioane hl și care are o pondere de 35% în consumul intern, și de Germania, cu o pondere a importurilor atingând aproape 8% din consum, ceea ce corespunde unei cantități importate de 6,74 milioane hl.

„Sectorul local al berii este parte a marii familii a berarilor europeni. Eforturile pe care producătorii de bere le fac la nivel local, de a genera valoare adăugată și de a crea locuri se muncă pe întreg lanțul de activități conexe, au un impact pozitiv și dincolo de granițe, plasând România pe un loc de cinste în rândul țărilor UE. Sectorul berii reprezintă în egală măsură un motor de creștere atât pentru economia României, cât și pentru cea a Europei, iar asigurarea predictibilității fiscale și a unui context economic stabil la nivelul fiecărei țări membră UE rămâne factorul determinant pentru conservarea echilibrului piețelor și asigurarea unei dezvoltări locale durabilă”, spune directorul general al asociației Berarii României, Julia Leferman.

Clasamentul european al țărilor producătoare de bere este în continuare dominat de Germania, țară cu o îndelungată tradiție în fabricarea berii și cu o producție record de 93 milioane hl, dublă față de cea a ocupantelor umătoarelor două locuri, Marea Britanie, cu o producție de 40,48 milioane hl, și Polonia, cu 40,38 milioane hl.

Numărul producătorilor de bere a crescut la nivel european cu 1.000 pe parcursul anului trecut, atingând un total de 9.500. Creșterea înregistrată în 2017 este semnificativă, având în vedere că în ultimii 10 ani numărul producătorilor a crescut în total cu 6.000. Aproape trei sferturi din cei 9.500 de producători de bere sunt mici, medii și micro, o dovadă a diversității sortimentelor de bere puse la dispoziția iubitorilor de bere europeni sau vizitatorilor bătrânului continent. Cu un număr de 2.430 producători de bere, Marea Britanie este lider al clasamentului, urmată de Germania (1.492), Franța (1.100), Italia (868) și Spania (521).

Pe tot acest traseu, cei 9.500 de producători bere generează, direct și indirect, în jur de 2,3 milioane locuri de muncă în spațiul Uniunii. Mai mult, veniturile guvernamentale provenite din sectorul berii și colectate la nivel local, pe teritoriul UE, cumulează aproape 42 miliarde euro, din care 10,9 miliarde reprezintă doar acciza platită.


Foto: Pixabay

NewMoney

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

13 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

13 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

14 ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

15 ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

16 ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

16 ore ago

Acest website folosește cookies