România (ne)calificată: Câte cursuri sunt dispuși să plătească patronii pentru a avea angajați mai productivi

Alexandra Pele 15/06/2018 | 11:03 Financiar
România (ne)calificată: Câte cursuri sunt dispuși să plătească patronii pentru a avea angajați mai productivi

Un angajat productiv este un angajat în abilitățile căruia se investește. La ni­vel local, astfel de investiții sunt (încă) subțiri.

Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney

Da, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește intensitatea investițională, adică suma pe care o cheltuiește, în medie, un angajator pentru formarea personalului, reiese dintr-un studiu al Băncii Europene de Investiții (BEI). O consecință firească o reprezintă faptul că aproape patru din cinci companii ocupă poziții similare la nivel european din punct de vedere al produc­ti­vității.

Citiți și: O soluție simplă pentru retenția angajaților talentați în companie

RAPORTUL CINCINAL. După un început de an șubred, productivitatea muncii de la nivel local și-a revenit ușor în a doua parte a lui 2017. Presiunile pe salarii, ge­ne­rate de creșterea acestora în sectorul public și implicit de nevoia privaților de a echilibra balanța pentru a nu rămâne fără personal într-o piață a muncii deja tensionată, au generat o undă de șoc și în productivitatea muncii. Creșterea artifi­cială a remunerației, fără niciun cores-pondent la nivelul productivității, au avertizat economiștii, va afecta indicatorii de performanță ai companiilor. Evo­luția robustă a economiei a redresat însă situația, cu toate că progresele de ordin structural au fost modeste, potrivit unei analize a Băncii Naționale a României (BNR). Industria și comerțul au fost sectoarele cu cel mai consistent aport la câș­tigurile de productivitate din ultima parte a lui 2017, cel din urmă fiind puternic susținut de o dinamică robustă a segmentului online, care a consemnat o creș­tere de aproape 40%, notează analiștii băncii centrale.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.