România cumpără din Coreea de Sud 2.000.000 teste de diagnostic pentru COVID-19. Suspiciuni privind intermedierea tranzacţiei

Elena Marinescu 22/03/2020 | 20:39 Ştiri
România cumpără din Coreea de Sud 2.000.000 teste de diagnostic pentru COVID-19. Suspiciuni privind intermedierea tranzacţiei

Compania Unifarm SA a încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziţia unui număr de două milioane de teste de diagnostic molecular, prima tranşă, de 200.000 de teste urmând să fie livrată săptămâna viitoare.

”În prezent, Compania Unifarm SA a încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziţia unui număr de 2.000.000 teste de diagnostic molecular ( Real Time PCR). Săptămâna care urmează va fi livrată în depozitele companiei prima tranşă de 200 000 de teste”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

În această perioadă, Compania Unifarm SA face în permanenţă demersuri de a achiziţiona, de la producători autorizaţi din întreaga lume, teste de diagnostic, alte dispozitive, dar şi medicamente necesare  pentru limitarea răspândirii COVID 19, pe care le distribuie unităţilor sanitare sau cabinetelor medicale, pe bază de comandă, precizează MS.

Tranzacţia, intermediată de firma fiicei unui ofiţer SRI

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se revoltă la adresa Guvernului Orban, din cauza achiziționării de teste de coronavirus. Tăriceanu cere Guvernului Orban să explice cu celeritate de ce a fost aleasă o companie din Iași pentru perfectarea achiziției.  Conform presei, compania din Iași e a fiicei unui ofițer SRI.

Este vorba de firma ieșeană Praxis Medica SRL a semnat un contract cu firma coreeană Bioneer pentru importarea sistemului de diagnoză moleculară ExiStation și a unor kituri de diagnostic a Covid-19, conform presei coreene.

Contractul, relatează Korea IT Times, ar avea o valoare de 2.4 miliarde woni (aproximativ 8,5 milioane lei sau 1,75 milioane euro). În plus, altă publicație coreeană spune că produsele importate vor fi distribuite în 20 de spitale mari din România, sub coordonarea Ministerului Sănătății.

Guvernul Orban a decis, în sfârșit, că este cazul să achiziționeze și mai multe teste pentru coronavirus. Anunțul…

Posted by Calin Popescu Tariceanu on Sunday, March 22, 2020

„Guvernul Orban a decis, în sfârșit, că este cazul să achiziționeze și mai multe teste pentru coronavirus. Anunțul achiziționării unui număr rezonabil de teste din Coreea de Sud pentru coronavirus este un lucru de lăudat, chiar dacă vine puțin târziu și după ce, de o săptămână, ni se spune de către Organizația Mondială a Sănătății să testăm cât mai mult.

Dar ca orice “lucru bine făcut”, cum spune șeful dlui Orban, în loc să cumpere testele prin Unifarm sau altă companie de stat, Guvernul a hotărât să dea 14 milioane de euro unei modeste firme din Iași.

Am atenționat atunci când am dat votul pe decretul de instituire a stării de urgență că această criză și starea specială nu trebuie să fie un motiv de îmbogățire a guvernanților sau a firmelor prietene.

Îi cer lui Ludovic Orban să lămurească rapid acest subiect și să găsească un mod de a transparentiza achizițiile publice din această perioadă. Orice oficial legat de această achiziție dubioasă trebuie să plece din funcție, indiferent cine e și pe cine are în spate”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Până la această dată, la nivel naţional, în România au fost prelucrate 9.967 de teste, din care 242 în unităţi medicale private.