România a primit de la Comisia Europeană peste 11 miliarde euro

Elena Marinescu 30/12/2019 | 18:44 Ştiri
România a primit de la Comisia Europeană peste 11 miliarde euro

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat luni că, în prezent, rata de absorbţie a României este 36%, faţă de media UE, care este de 39% şi, totodată, valoarea sumelor primite de România de la Comisia Europeană este de peste 11 miliarde euro.

Ministrul Ioan Marcel Boloş a anunţat zero decomitere, 1 miliard euro solicitaţi la rambursare şi aproape 500 milioane euro realizaţi în avans. „România nu a pierdut fonduri europene în 2019, în ultimele două luni fiind eliminat riscul dezangajării ce părea iminent. Sumele prevăzute pentru anul care se încheie au fost utilizate integral pentru proiecte finanţate prin intermediul Programelor Operaţionale 2014-2020”, a anunţat luni ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, „începând cu data de 4 noiembrie 2019, riscul decomiterii de fonduri a fost eliminat la nivelul tuturor Programelor Operaţionale. Mai mult, valoarea declaraţiilor de cheltuieli pe care le-am transmis către Autoritatea de Certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor Publice a depăşit cu peste 467 milioane euro ţinta de dezangajare pentru Programele finanţate din Politica de Coeziune şi pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli pe care le-am asigurat şi transmis Ministerului Finanţelor Publice de la începutul lunii noiembrie până la sfârşitul acestui an a fost fost de 1,02 miliarde euro”, a declarat ministrul Ioan Marcel Boloş.

Potrivit News.ro, ministrul Fondurilor Europene a reamintit că România avea, la 31 octombrie 2019, risc de decomitere în principal pentru PO Capital Uman, PO Regional, PO Capacitate Administrativă şi PO Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Valorile declaraţiilor de cheltuieli transmise de Autorităţile de Management către Ministerul Finanţelor Publice în perioada noiembrie – decembrie 2019 au fost:

– Programul Operaţional Infrastructură Mare: 258,6 milioane euro

– Programul Operaţional Capital Uman: 177,5 milioane euro

– Programul Operaţional Competitivitate: 70,2 milioane euro

– Programul Operaţional Asistenţă Tehnică: 15,7 milioane euro

Programul Operaţional Regional: 395 milioane euro

– Programul Operaţional Capacitate Administrativă: 32 milioane euro

– Programul Operaţional Asistenţă Dezavantajaţi: 56,8 milioane euro