„Fără ziduri”: Roger Waters, geniul creator de la Pink Floyd, vine în Europa de Est cu o nouă serie de concerte

Oana Borviz 16/03/2018 | 19:03 Timp Liber
„Fără ziduri”: Roger Waters, geniul creator de la Pink Floyd, vine în Europa de Est cu o nouă serie de concerte

 

Roger Waters, geniul creativ de la Pink Floyd, crede și acum, la cei 75 de ani, că muzica este mai mult decât sunet, este mesaj. Cel de-al cincilea album al său, pe care-l promovează acum printr-un turneu european, ne învață despre curaj, voință, compasiune.

Acest articol a apărut în numărul 36 (19 martie – 1 aprilie) al revistei NewMoney

Au trecut peste trei decenii de la despărțirea basistului și compozitorului Roger Waters de trupa al cărei co-fondator a fost și, deși în primii ani de la ruptură, numele lui a fost eclipsat de ceilalți membri Pink Floyd, astăzi muzicianul se bucură de aceeași apreciere de care au avut parte la acea vreme foști colegi de trupă precum David Gilmour și Nick Mason.

Principalul compozitor și lider conceptual al trupei (el fiind cel care a gândit, în mare parte, albumele „The Dark Side of the Moon“, „Wish You Were Here“, „Animals“, „The Wall“ și să nu mai vorbim de „The Final Cut“, scris și compus integral de el), Roger Waters a lansat, de la plecarea din 1985, cinci albume solo, ultimul fiind „Is This the Life We Really Want?“.

După ce l-a promovat anul trecut, printr-un turneu nord-american, Waters îl aduce acum și în Europa, printre cele 23 de țări în care va concerta numărându-se Ungaria (Budapesta, 2 mai), Bulgaria (Sofia, 4 mai), Croația (Zagreb, 6 mai).

Anti-Trump. „Vom face un nou show, conținutul fiind deocamdată unul secret. Va fi un amestec de lucruri din lunga mea carieră, chestii din anii mei cu Pink Floyd, câteva noutăți. Probabil 75% din ele vor fi vechi și 25% vor fi noi, dar toate vor fi legate de o temă comună. Va fi ceva cool. Va fi spectaculos ca toate show-urile mele“. Asta promitea Roger Waters (astăzi în vârstă de 75 de ani) înainte de începerea turneului „Us+Them”. Și s-a ținut de promisiune, turneul, al cărui buget a fost de patru mili­oane de dolari, a încasat peste 25 de milioane de dolari doar în America de Nord, situându-se pe locul al 19-lea în topul celor mai mari concerte nord-americane de până acum.

Citiți și: La 40 de ani de la înființare, trupa Foreigner concertează pentru prima dată în România

Apreciat pentru playlist-ul cu piese Pink Floyd, dar și cu compoziții proprii, pentru visual-urile și noile tehnologii folosite pe scenă, turneul a trezit și controverse, în mare parte din pricina mesajelor anti-Trump. Una dintre piesele cântate în timpul live-urilor a fost, spre exemplu, „Pigs (Three Different Ones)“, de pe abumul Pink Floyd din 1977, „Animals“ (o satiră interesantă la adresa socie­tății), în timp ce imaginile erau mai mult decât grăitoare: baloane în formă de porc pe care scria „Să-l ia dracu’ pe Trump şi pe zidul lui!“ (aluzie la zidul pe care Donald Trump spunea că-l va construi între Mexic și SUA) sau imagini în care președintele poartă sâni și buze rujate.

Dacă milioane de oameni l-au adorat pe Waters pentru asta, alții i-au blamat atitudinea: compania American Express a refuzat să-i sponsorizeze unul dintre concerte, iar în unele orașe i-au fost boi­cotate show-urile.

Împreună. De altfel, turneul a fost inti­tulat așa, nu doar după piesa „Us and Them“, de pe albumul din 1973 al Pink Floyd, „The Dark Side of the Moon“, ci mai ales după o expresie folosită de fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, privind reformele migrației, în care acesta preciza că naționalismul nu ar trebui să fie stabilit pe baza unui „us and them“.

„Nu există noi și ei, este o iluzie. Suntem toți ființe umane și toți avem res­pon­sabilitatea de a ne sprijini unul pe altul și de a descoperi modalități de răsturnare a puterii acelor puțini care controlează tot ce înseamnă bani și pro­prietăți“, spunea Waters anul trecut într-un interviu cu revista Rolling Stone.

Albumul „Is This the Life We Really Want?“ – care, deși este produs de Nigel Godrich (Radiohead/Beck), nu are nicio legătură cu muzica postmodernă, ci mai degrabă cu soundul Pink Floyd – este, practic, o înlănțuire a nemulțumirilor lui Waters vizavi de politicile lui Trump, de existența dronelor și a telefoanelor inte­ligente, a reality show-urilor, a atacurilor teroriste, a lipsei de umanitate.

Toate acestea fierb în vâltoarea de rock progre­siv, psihedelic și un pic de R&B, ce se regăsesc pe acest prim album al lui Waters din ultimii 12 ani (de la „Ça Ira“, din 2005).

Concertele „Us+Them“ sunt, așadar, o extensie, nu doar a acestui album, ci a unui crez de artist care vrea cu orice preț să se facă auzit. „Du-te să vezi Katy Perry sau să privești Kardashians, nu-mi pasă!“, le transmite Waters tuturor celor care nu înțeleg conceptul show-urilor sale, în care dincolo de experiența unui sound unic se pune preț pe mesajele profund sociale.

„Fără ziduri“, era mesajul pe care-l transmitea artistul anul trecut în pregă­tirea unui concert cu piese de pe albumul „The Wall“. Fără ziduri ar fi și mesajul acestui turneu prin care Roger Waters ne amintește că nimic, dar nimic pe lumea asta, nu ne împiedică pe „noi“ și pe „ei“ să fim împreună.