„Fără ziduri”: Roger Waters, geniul creator de la Pink Floyd, vine în Europa de Est cu o nouă serie de concerte

Oana Borviz 16/03/2018 | 19:03 Timp Liber
„Fără ziduri”: Roger Waters, geniul creator de la Pink Floyd, vine în Europa de Est cu o nouă serie de concerte

 

Roger Waters, geniul creativ de la Pink Floyd, crede și acum, la cei 75 de ani, că muzica este mai mult decât sunet, este mesaj. Cel de-al cincilea album al său, pe care-l promovează acum printr-un turneu european, ne învață despre curaj, voință, compasiune.

Acest articol a apărut în numărul 36 (19 martie – 1 aprilie) al revistei NewMoney

Au trecut peste trei decenii de la despărțirea basistului și compozitorului Roger Waters de trupa al cărei co-fondator a fost și, deși în primii ani de la ruptură, numele lui a fost eclipsat de ceilalți membri Pink Floyd, astăzi muzicianul se bucură de aceeași apreciere de care au avut parte la acea vreme foști colegi de trupă precum David Gilmour și Nick Mason.

Principalul compozitor și lider conceptual al trupei (el fiind cel care a gândit, în mare parte, albumele „The Dark Side of the Moon“, „Wish You Were Here“, „Animals“, „The Wall“ și să nu mai vorbim de „The Final Cut“, scris și compus integral de el), Roger Waters a lansat, de la plecarea din 1985, cinci albume solo, ultimul fiind „Is This the Life We Really Want?“.

După ce l-a promovat anul trecut, printr-un turneu nord-american, Waters îl aduce acum și în Europa, printre cele 23 de țări în care va concerta numărându-se Ungaria (Budapesta, 2 mai), Bulgaria (Sofia, 4 mai), Croația (Zagreb, 6 mai).

Anti-Trump. „Vom face un nou show, conținutul fiind deocamdată unul secret. Va fi un amestec de lucruri din lunga mea carieră, chestii din anii mei cu Pink Floyd, câteva noutăți. Probabil 75% din ele vor fi vechi și 25% vor fi noi, dar toate vor fi legate de o temă comună. Va fi ceva cool. Va fi spectaculos ca toate show-urile mele“. Asta promitea Roger Waters (astăzi în vârstă de 75 de ani) înainte de începerea turneului „Us+Them”. Și s-a ținut de promisiune, turneul, al cărui buget a fost de patru mili­oane de dolari, a încasat peste 25 de milioane de dolari doar în America de Nord, situându-se pe locul al 19-lea în topul celor mai mari concerte nord-americane de până acum.

Citiți și: La 40 de ani de la înființare, trupa Foreigner concertează pentru prima dată în România

Apreciat pentru playlist-ul cu piese Pink Floyd, dar și cu compoziții proprii, pentru visual-urile și noile tehnologii folosite pe scenă, turneul a trezit și controverse, în mare parte din pricina mesajelor anti-Trump. Una dintre piesele cântate în timpul live-urilor a fost, spre exemplu, „Pigs (Three Different Ones)“, de pe abumul Pink Floyd din 1977, „Animals“ (o satiră interesantă la adresa socie­tății), în timp ce imaginile erau mai mult decât grăitoare: baloane în formă de porc pe care scria „Să-l ia dracu’ pe Trump şi pe zidul lui!“ (aluzie la zidul pe care Donald Trump spunea că-l va construi între Mexic și SUA) sau imagini în care președintele poartă sâni și buze rujate.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.