Roger Waters, acuzat de antisemitism, după un concert la Berlin

Andrei Dumitru 07/06/2023 | 10:29 Ştiri
Roger Waters, acuzat de antisemitism, după un concert la Berlin

Washington s-a alăturat marţi acuzaţiilor de antisemitism împotriva fostului membru al trupei Pink Floyd, Roger Waters, care a purtat o ţinută care aminteşte de un ofiţer SS la un concert din luna mai la Berlin, Germania, potrivit News.ro.

Poliţia din Berlin a anunţat vineri deschiderea unei anchete „pentru suspiciunea de incitare la ură” în urma plângerilor, „deoarece hainele purtate pe scenă sunt de natură să glorifice sau să justifice regimul naţional-socialist (nazist) şi să tulbure ordinea publică”.

În imaginile difuzate pe reţelele de socializare, cântăreţul apare îmbrăcat într-o haină lungă, neagră, marcată cu un simbol care aminteşte de svastică şi de banderolele roşii.

Mai multe publicații au menţionat, de asemenea, inscripţii, cu litere roşii pe un ecran în timpul concertului, ale numelor lui Anne Frank şi Shireen Abu Akleh, jurnalista palestino-americană a postului Al Jazeera, ucisă în timpul unui raid israelian în mai 2022.

Reprezentarea „conţinea simboluri care erau profund ofensatoare pentru poporul evreu şi minimizau Holocaustul”, a spus Departamentul de Stat al SUA.

„Nu este prima dată când artistul în cauză foloseşte materiale antisemite pentru a denigra evreii”, se adaugă în comunicat.

Roger Waters, în vârstă de 79 de ani, s-a remarcat şi în ultimii ani prin apărarea acţiunilor de boicotare a produselor israeliene în numele apărării cauzei palestiniene.

La rândul său, cântăreţul şi compozitorul şi-a acuzat detractorii de „rea-credinţă”.

„Aspectele concertului meu care au fost puse sub semnul întrebării sunt în mod clar un mesaj împotriva fascismului, a nedreptăţii şi a bigotismului în toate formele sale” şi orice încercare de a vedea altfel „este necinstită”, a spus el într-un mesaj postat vineri seară pe Instagram şi Twitter. conturi.

Fostul membru al formaţiei Pink Floyd a stârnit, de asemenea, controverse, spunând că „nu este adevărat că invazia rusă a Ucrainei a fost neprovocată”.