Roboții software și-au arătat utilitatea în perioada pandemiei. Cum văd această oportunitate dezvoltatorii de soluții IT

NewMoney 26/03/2021 | 10:22 Digital
Roboții software și-au arătat utilitatea în perioada pandemiei. Cum văd această oportunitate dezvoltatorii de soluții IT

Roboții software reprezintă o alterna­tivă tot mai eficientă în eliminarea proceselor repetitive și plictisitoare reali­zate tradițional de angajații umani. Soluții specifice vin astăzi și de la sta­r­tu­pul românesc Tailent, care se dez­voltă deja la nivel internațional.

A trecut aproape o lună de când dezvoltatorul local de soluții RPA (robotic process automation) Tailent anunța oficial că își accelerează expansiunea la nivel mon­dial printr-un parteneriat cu furnizorul glo­bal de soluții IT Serviceaide, ur­mând să exporte roboți software inteli­genți în America Centrală și de Sud.

„Am încheiat recent o serie de parte­neriate care expun tehnologia dezvoltată în România către clienți din zone geografice noi. Avem în plan să continuăm extinderea atât pe plan local, cât și inter­național, pentru a pătrunde pe noi piețe din Europa și SUA“, spune astăzi Mario Popescu (foto), chief executive officer (CEO) Tailent.

Soluția propusă de acesta poate fi fo­lo­sită oriunde în lume, fără bariere de cul­tură, limbă sau tehnologie, de către orice companie care vrea să optimizeze anumite procese din business.

„Noi abordăm dezvoltarea roboților software inteligenți într-un mod diferit față de practicile generale din piață. Pornim, în primul rând, de la o evaluare amă­­nunțită a soluțiilor software folosite deja de companie și creăm roboți care să se integreze imediat în infrastructura exis­tentă și să producă imediat efecte în business. Soluțiile noastre sunt deja utilizate de companii din diverse industrii, precum ospitalitate, servicii profesionale, pro­duc­ție“, explică Popescu.

Soluții pentru redresare

Fondată în 2008 și susținută inițial din fonduri proprii, compania a atras anul trecut 500.000 de euro de la fondul de in­vestiții Neogen Capital, investiție care a dus la cinci mili­oane de euro valoarea esti­mată de piață a Tailent. „Investiția a fost alo­cată în principal către dezvoltarea Tailent Automation Platform și, ca urmare, pri­ma versiune a aplicației ce permite dezvoltarea de roboți software a devenit dis­po­nibilă pentru download pe site-ul tailent.com în septembrie anul trecut“, mai spune fondatorul companiei.

Analizând punctual domeniul ospita­li­tății – unul dintre cele mai afectate de efec­tele crizei COVID-19 –, CEO-ul Tailent spu­ne că afacerile care au investit în teh­no­logie au reușit să atenueze efectele ne­gative. „Robotul software inteligent dezvoltat de Tailent, care reduce timpul petrecut de un client în recepție pentru a fi cazat, este cel mai bun exemplu, fiind în prezent folosit de peste 80 de hoteluri din România“, dă Popescu un exemplu.

Dintr-un studiu global al Deloitte despre industria hotelieră – „European Hotel Industry“ –, publicat de curând, reiese că pe­rioada de instabilitate pe care o tra­ver­sează acest domeniu la nivel european va continua până cel puțin la jumătatea lui 2021, iar intervalul necesar pentru redresare va fi semnificativ mai lung.

Potrivit acestui studiu, 51% din proprie­tarii, creditorii, dezvoltatorii și investitorii activi în domeniul ospitalității se așteaptă să ajungă din nou la nivelurile de perfor­manță din 2019 abia din 2023, iar 20% din ei consideră chiar că acest lucru ar putea avea loc începând cu 2024 sau chiar mai târziu.

Totodată, în contextul crizei sanitare, apetitul investitorilor pentru industria ho­telieră a scăzut cu 25% în 2020 față de anul precedent. Cu toate acestea, orașe europene precum Amsterdam, Londra și Paris sunt considerate în continuare promiță­toare pentru investiții în 2021. „Industria hotelieră europeană a fost puternic afec­tată de criza sanitară și s-a confruntat cu o scădere a apetitului pentru investiții anul trecut, arată studiul, iar gestionarea lichidității a devenit prioritară. Și România trece printr-o perioadă fără precedent pentru această industrie, marcată de o scădere a nu­­mărului de turiști cu aproximativ 60% în decembrie 2020, comparativ cu aceeași pe­rioadă a anului precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică“, de­ta­liază Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România.

Deschidere globală

Prin parteneriatul cu Serviceaide, Tailent își extinde acoperirea globală și aduce tehnologii RPA con­­venabile și accesibile mai aproape de com­panii din întreaga lume. Soluțiile Tailent oferă flexibilitate, performanță și sca­la­bilitate fără precedent în dezvoltarea și uti­lizarea roboților software inteligenți, proiectați peste aplicații existente, adap­tați la nevoile de business ale fiecărei companii și gata pentru utilizare imediată, ur­mă­rind și alte parteneriate pe piețele din Eu­ropa, America și Asia. Compania a încheiat mai multe contracte cu intenția clară ca tehnologia pe care o promovează să ajungă în cât mai multe țări.

Serviceaide este un furnizor global de so­luții IT și soluții de management al servi­ciilor pentru companii bazate pe inteli­gență artificială (AI) și machine learning, cu sediul în Brazilia.

„Pandemia ne-a întărit convingerea că orice criză vine nu doar cu provocări, ci și cu oportunități. Pentru domeniul tehnologiei, a fost poate unul dintre cele mai oportune momente din ultimii ani pentru a accelera răspândirea și a transforma modul în care businessurile operează“, mai spune Mario Popescu.

De aici înainte, în paralel cu dezvoltarea proiectelor sale care au le­gă­tură cu exportul, Tailent urmărește și atragerea unei noi runde de finanțare, fiind în contact cu fonduri de investiții, atât pe plan local, cât și global.

În România, industria totală de software a fost estimată în 2020, potrivit unui studiu realizat de KeysFin, la aproximativ 8,2 mi­liarde de euro, cu 12,5% mai mult decât în anul precedent. „Industria locală de software se menține în topul industriilor-cheie pentru economia țării, ponderea întregului sector IT&C în produsul intern brut fiind de 6,1% în 2019 și de 7,1% în prima jumă­tate a lui 2020“, arată studiul KeysFin.

În 2019, pe piața locală a software-ului activau peste 24.000 de companii, cu 6,2% mai multe față de 2018 și cu 38,9% mai multe față de 2015.

Din același studiu mai aflăm că numărul de angajați din industria de software a crescut în perioada 2015-2019 cu 43,3%, la 130.000. Cu toate acestea, potrivit datelor Eurostat publicate anul trecut, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la deficitul de angajați în acest domeniu, ne­cesarul fiind estimat la câteva zeci de mii de specialiști, conform asocia­țiilor profesionale. Bineînțeles, cursa de a atrage an­gajații în IT, și mai ales pe cei mai buni, a dus la creșterea costului mediu per angajat cu aproape 45% în ultimii ani. Po­tri­vit aceluiași studiu, IT-iștii români au și o productivitate foarte bună, în contextul în care această productivitate per angajat a crescut cu peste 18% din anul 2016 în­coace. De asemenea, Bucureștiul atrage în continuare cele mai mari firme de software locale, cifra de afaceri a companiilor din acest sector cu sediul social în Capitală fiind de 4,3 miliarde de euro (58,7% din total). Pe locul al doilea din punct de vedere al cifrei de afaceri se situează județul Cluj, cu 1,1 miliarde de euro în 2019 (15,5% din total), fiind urmat de Timiș, cu 347,7 milioane de euro (4,8%), Iași, cu 341,4 mili­oane de euro (4,7%), și Brașov, cu 185,3 milioane de euro (2,5%). În total, primele cinci județe însumează 86% din cifra de afaceri a industriei de software locale.

Acest articol a apărut în numărul 111 al Revistei NewMoney

FOTO: Getty