Cresc ratele la bancă. ROBOR urcă la maximul ultimilor patru ani

Alexandra Pele 04/05/2018 | 12:24 Ştiri
Cresc ratele la bancă. ROBOR urcă la maximul ultimilor patru ani

ROBOR la trei luni, indicator în funcție de care sunt calculate ratele la creditele de consum în lei, a urcat vineri la 2,54% pe an, în vreme ce ROBOR la șase luni, care determină nivelul împrumuturilor ipotecare, s-a situat la 2,65% pe an, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

ROBOR reprezintă o medie a dobânzilor la care se împrumută între ele cele mai importante zece bănci din România. Nivelul acestui indicator este influențat de rata de politică monetară, dobânda la care se împrumută băncile comerciale de la BNR, dar și de nivelul lichidității din piață. În ultimii ani, pe fondul unei politici monetare relaxate, cu rate foarte scăzute ale dobânzii-cheie, ROBOR-ul s-a situat la niveluri reduse, chiar sub cele ale dobânzii BNR. Începând din acest an, odată cu creșterea inflației, BNR a demarat ciclul de întărire a politicii monetare, majorând dobânda-cheie. Dacă în 2017, ROBOR era mai mic decât această dobândă, trendul s-a reversat, indicatorul fiind peste dobânda-cheie de politică monetară.

BNR a majorat de două ori în acests an dobânda, până la 2,25% pe an. La ultima ședință, boardul băncii centrale a decis să mențină acest nivel, cu toate că analiștii anticipau o creștere, având în vedere datele privind inflația. Aceasta a atins 5% în martie, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Analiștii se așteaptă ca ROBOR să ajungă la 3% la finalul acestui an.

Îngrijorările legate de creșterea ROBOR și implicit a ratelor la bancă au fost exprimate și de Guvern, situație care l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să declare că va încerca să medieze conflictul dintre executiv și banca centrală. Șeful statului a avut pe 25 aprilie o întrevedere cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, urmâns să aibă o altă întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, două zile mai târziu. Aceasta nu s-a prezentat, atitudine care l-a determinat pe Iohannis să ceară public demisia premierului.

Joi, în jurul orei 17, oficialii BNR s-au întâlnit cu Dăncilă și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

”În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR”, se arată în comunicatul transmis ulterior.

Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul țintit de BNR s-a convenit că este necesară continuarea aplicării ”unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare”.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.