Ratele românilor continuă să crească. Indicele ROBOR atinge un nou record al ultimilor patru ani

Sebastian Popescu 02/07/2018 | 14:03 Ştiri
Ratele românilor continuă să crească. Indicele ROBOR atinge un nou record al ultimilor patru ani

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,24%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la trei luni, indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când era la doar 2,07%. Astfel, ROBOR la trei luni a atins cel mare nivel din 5 martie 2014, când a fost 3,37%.

Totodată, indicele ROBOR la şase luni a crescut și el luni la 3,29%, cel mai mare nivel din 13 mai 2014, când a fost 3,32%.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu spunea în urmă cu două săptămâni că românii care au luat credite pentru a-şi cumpăra case nu au devenit prizonierii băncilor, ci ai propriilor aspiraţii, în vreme ce perioada dobânzilor foarte scăzute sau chiar negative a apus.

„Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a declarat acesta. Guvernatorul consideră că dobânzile în România sunt încă scăzute, deşi au crescut în ultima perioadă, iar o îmbunătăţire a performanţei sectorului bancar ajută economia, potrivit News.ro.

Citiți și: Un pilon important al Bursei este în pericol. Cum au reacționat investitorii

BNR a anunţat, în 7 mai, creşterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an. Referința BNR este cea care ”dă tonul” dobânzilor practicate de băncile comerciale, aceasta fiind dobânda la care băncile se împrumută de la BNR.

„Noi suntem siguri că ținând inflația sub control dobânzile nu se vor duce foarte sus”, spunea atunci Mugur Isărescu. Guvernatorul a mai precizat că dobânzile nu ar trebui să crească foarte mult dacă banca centrală va reuși să readucă inflația către nivelul de 3%.

„Creşterea inflaţiei a necesitat majorări ample ale ratei politicii mone­tare, cu efecte asupra mediului economic”, a explicat Isărescu la o întâlnire în Parlament.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna mai la 5,4%, cel mai înalt nivel din februarie 2013, când a fost 5,6%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.


Foto: Mediafax