Roadele de dincolo de tehnologie

Recent, Daniel Dines, cofondatorul UiPath – deo­camdată singurul start-up tehnologic cu origini românești listat pe bursa americană –, a cumpărat aproape 10% din acțiunile RodBun, producător și retailer de produse pentru fermieri. În noul context, întrebarea este care dintre părți se mân­drește cel mai mult cu tranzacția: Daniel Dines sau cei doi fondatori ai businessului agricol, Alexandru Iancu și Daniel Muntean? Vara trecută, când șeful UiPath cumpăra 5% din One United Properties cu puțin înainte de ieșirea grupului imobiliar pe bursa de la București, o astfel de întrebare nu își avea locul.

UiPath era pe val, iar averea de peste șapte miliarde de dolari pe care o avea Dines atunci i-ar fi permis să cumpere 12-13 companii de talia One. Lucru­rile s-au schimbat dramatic între timp.

Acțiunile companiilor de tehnologie începuseră un recul încă dinainte de 24 februarie, pe fondul zvonurilor că banca centrală a Statelor Unite (Fed) va crește treptat dobânda-cheie și va stopa injecțiile de lichidități în economie. Invazia din Ucraina nu a făcut decât să amplifice incertitudinile. Pe un fond inflaționist accentuat, investitorii au început să pri­vească mai circumspect companii precum UiPath, cu capitalizări bursiere de ordinul zecilor de miliarde de dolari, dar (încă) neprofitabile. Toată fru­mu­sețea în cazul lor consta în creșteri masive, an după an. Încetinirea creșterii îi face pe investitori să se panicheze. Asta s-a întâmplat și în cazul UiPath.

PRĂBUȘIREA. Publicarea rezultatelor financiare pentru trimestrul patru al anului trecut și a estimă­rilor pentru anul fiscal 2023, care a început pe 1 fe­bruarie, a „măcelărit“ acțiunile companiei, inclusiv valoarea participației lui Dines – acesta încă deține circa o cincime din UiPath, conform unei raportări pentru autoritatea de reglementare a pieței de capital americane, SEC. În două zile consecutive, prețul acțiunilor a scă­zut cu 7%, respectiv cu 25%. Și chiar în ziua în care era anunțată tranzacția cu RodBun, acțiunile atin­geau un minim istoric de 19 dolari, față de 56 de dolari, cât a fost prețul de vânzare din oferta publică inițială (IPO) din aprilie anul trecut, sau de 69 de do­lari, prețul atins la sfârșitul primei zile de tranzacțio­nare pe Nasdaq.

Averea lui Dines a scăzut între „momentele“ One și RodBun de la 7,2 miliarde de dolari la 2,1 miliarde de dolari. În continuare își poate permite să cumpere zeci de companii de talia grupului agricol în care tocmai a intrat (e vorba de o estimare, pentru că va­loarea tranzacției nu a fost publicată), însă perspectiva UiPath nu e clară. Unii analiști sunt de părere că prețul unei acțiuni e rezonabil azi și că asta ar transforma-o într-un „buy“, însă înjumătățirea ritmului de creștere în anul fiscal 2023, până la 22%, poate să-i facă pe investitori să considere compania una aproape de maturitate, ceea ce distruge povestea propusă de UiPath.

Desigur, piața roboților care în­vață procesele repetitive din companii și le exe­cută cu o mult mai mare acuratețe decât angajații umani e una de per­spectivă, însă compania cu origini ro­mâ­nești nu este singura care se joacă pe acest tă­râm al făgăduinței. E adevărat însă că efectele răz­boiului se vor atenua în timp.

UiPath a fost un business riscant de la bun înce­put și este normal ca investițiile personale ale lui Dines să iasă din cercul tehnologic. Dacă 2021 a fost anul imobiliarelor și a cumpărat acțiuni One, 2022 se anunță un an al produselor agricole și al energiei – și de-asta îl vedem la RodBun. Probabil, vor mai urma și altele.

Fostul angajat la Microsoft devenit cel mai bogat român (titlu pe care l-ar putea pierde dacă acțiunile companiei sale vor continua declinul) a dispus de lichidități încă din momentul IPO-ului UiPath din aprilie 2021. El a vândut în cursul acestui proces 1,38 milioane de acțiuni de clasa A cu peste 77 de milioane de dolari, pentru ca în noiembrie să mai vândă titluri în valoare de 2,5 milioane de dolari, po­trivit datelor SEC. Fără să existe o relație de cauzalitate, prețul acțiunii a început un declin accentuat după acest al doilea moment de exit.

Tradițional, grosul investițiilor sale personale se regăsește tot în start-upuri tehnologice, așa cum a fost și UiPath. Printre altele, a investit în Hopin, o platformă digitală pentru evenimente ale cărei vân­zări au explodat în pandemie și care era evaluată în urmă cu un an la 5,6 miliarde de dolari. În rest, a par­ticipat la diverse runde de finanțare a unor companii precum MaintainX (platformă care îmbunătă­țește fluxul de lucru în fabrici), Avi Medical (start-up de telemedicină) sau Ezra AI (tehnologie care detec­tează cancerul în forme incipiente).

NOUL FANG. Și nu ar fi deloc o surpriză să-l vedem pe Dines făcând și alte investiții în brick & mortar. Mai în glumă, mai în serios, jurnaliștii de la The Wall Street Journal observau la începutul războiului că pe­trolul și agricultura sunt astăzi noul FANG – acro­nim pentru grupul de companii-vedetă Facebook (acum Meta), Amazon, Netflix și Google (acum Alphabet).

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.