Ritmul de creștere economică s-a temperat în trimestrul al treilea

Andreea Neferu 15/11/2016 | 11:36 Ştiri
Ritmul de creștere economică s-a temperat în trimestrul al treilea

Economia românească a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2015, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

De asemenea, la nivelul primelor nouă luni ale acestui an, PIB-ul a raportat un avans de 4,9% față de același interval din 2015.

Datele publicate de INS arată o temperare a ritmului de creștere a economiei, în contextul în care primul semestru adusese un plus de 5,2% pentru PIB raportat la primele șase luni ale anului trecut. De asemenea, la nivelul trimestrului al doilea, economia reușise să crească cu 6% față de același trimestru al anului 2015.

Informațiile selectate de New Money se referă la serii brute.

Dacă pentru cel de-al treilea trimestru al anului INS nu a publicat detalii privind evoluția pe fiecare categorie economică, datele pentru trimestrul al doilea arată că informațiile și comunicațiile au avut cea mai mare contribuție la creșterea PIB – 2,1%, urmate de intermedieri financiare și asigurări – 1,1%.

Comisia Națională de Prognoză estimează pentru anul acesta o creștere a PIB-ului de 4,8%, în timp ce Fondul Monetar Internațional ia în calcul un avans de 5%.

 


FOTO: Economia românească a crescut cu 4,4%, în trimestrul al treilea al acestui an Sursa foto: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.