Ritmul alert în care românii își amenajează și renovează locuințele se reflectă în businessul companiilor de bricolaj

Ritmul alert în care românii își amenajează și reamenajează locuințele, alimentat de investițiile constante din imobiliare, se reflectă și în afacerile locale de bricolaj. Iar Leroy Merlin este doar un exemplu.
Leroy Merlin, unul dintre cei mai mari jucători din piața locală de bricolaj, se află pe ultima sută de metri cu deschiderea unui nou magazin, prima din 2021 în plan local. Pentru retailerul francez cu o echipă de peste 2.000 de angajați în România, strategia de extindere continuă fără întrerupere, ținta pe următorii ani fiind dublarea numărului de magazine fizice.
De la 18 la 36
Cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei în 2019 (peste 400 de milioane de euro), ultimul an pentru care există date publice, Leroy Merlin vrea să ajungă pe termene mediu și lung la 36 de unități deschise în România, de la 18 în momentul de față, într-o perioadă în care segmentul de bricolaj are o tendință de creștere continuă. Pandemia a scos în evidență dorința românilor de a-și amenaja casele, mai ales că mulți au schimbat biroul de la serviciu cu unul readaptat în propria locuință.
Un studiu publicat recent de unul dintre concurenții direcți ai lanțului Leroy Merlin – Brico Dépôt (cu afaceri de 234 de milioane de euro în 2019, în România) – scoate astăzi în evidență care au fost cele mai căutate produse de bricolaj în ultimul an. Astfel, consumatorii s-au orientat cu precădere către proiectele care vizau instalații sanitare, electrice, încălzirea sau securitatea locuințelor (24%), renovarea bucătăriei (23%), întreținerea și reparația casei (23%), renovarea băii (23%), zugrăvirea și decorarea pereților (22%).Totodată, studiul a arătat și care au fost cele mai populare alegeri ale românilor când vine vorba despre proiectele de amenajare a casei. Astfel, 68% din consumatori au preferat să realizeze proiecte de bricolaj și de grădinărit pentru a se relaxa, în timp ce 59% au căutat modalități de îmbunătățire a spațiului pentru a lucra de acasă. În același timp, 57% au declarat că au deprins noi abilități de bricolaj în ultimele luni, iar 48% au avut mai mult timp să facă lucrări do-it-yourself (DIY) pentru casă și grădină.
Evaluată la peste patru miliarde de euro cu un an înainte de criza sanitară, piața locală de DIY este dominată în prezent de Dedeman (cu afaceri de 1,75 miliarde de euro în 2019), companie controlată de frații Dragoș și Adrian Pavăl, urmată de retaileri cu acționariat străin, dintre care Leroy Merlin și Brico Dépôt se află în top.
„Piața locuințelor din România este o piață de cinci miliarde de euro, care se poate dubla în următorii cinci ani. De ce? Cei mai mulți români sunt proprietari ai caselor (96%) și le place să renoveze, să schimbe și să decoreze tot timpul“, declara anul trecut Frédéric Lamy, chief executive officer (CEO) al Leroy Merlin România, într-un interviu pentru risco.ro.
De altfel, contextul favorabil al pieței dictează și deciziile din prezent ale acestuia. Pe termen scurt, sunt programate două noi deschideri de magazine. Primul va fi lansat pe 14 mai, la Târgoviște, și este construit pe o suprafață totală de 10.000 de metri pătrați, cu un portofoliu de peste 25.000 de produse. „Această deschidere se înscrie în strategia noastră de extindere accelerată a rețelei pe plan local, prin care ne propunem să devenim lider în piața de DIY în România“, spune Frédéric Lamy. Al doilea magazin va fi lansat la Brașov, dar nu anul acesta, ci în 2022. Terenul a fost pregătit încă de anul trecut, când Leroy Merlin a achiziționat un spațiu de 7.500 de metri pătrați, în locul fostului magazin Praktiker din orașul de sub Tâmpa. „Și nu sunt singurele noastre proiecte. În contextul în care am continuat să creștem cu aproximativ 10%, planurile noastre merg mai departe“, mai spune Lamy.
Un plus pentru business
Între aceste planuri, segmentul online ocupă un loc important pentru francezii de la Leroy Merlin, tot așa cum și ceilalți jucători din retail, din toate domeniile de activitate, și-au optimizat platformele, acest domeniu ajungând anul trecut la o valoare-record de 5,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO). „Noi încercăm constant să ne aliniem tendințelor de digitalizare care își pun amprenta asupra consumatorului în toate aspectele vieții sale“, adaugă Lamy.
O altă mișcare făcută de Leroy Merlin în pandemie, cu efecte pozitive și în prezent, vizează comenzile prin telefon, care au devenit rapid unul dintre cele mai utilizate canale de cumpărături pentru toate cele 18 magazine. Implementată inițial în luna martie 2020, ca o soluție de siguranță pentru a evita aglomerarea din magazine în perioada stării de urgență, comanda telefonică s-a dovedit a fi o opțiune de lungă durată, mai ales în rândul lucrătorilor din construcții.
„Pandemia de COVID-19 a influențat obiceiurile noastre de cumpărare, consumatori și companii deopotrivă, producând schimbări orientate către creșterea eficienței și siguranței în relația dintre afacerea care vinde bunurile și clientul care le achiziționează. Implementarea acestui concept de vânzare la distanță, mai precis comenzile prin telefon, a fost răspunsul nostru strategic la aceste circumstanțe fără precedent“, detaliază Lamy.
La nivel mondial, Leroy Merlin este unul dintre cei mai mari jucători de bricolaj, cu 800 de magazine în 15 țări din Europa, Asia, Africa și America de Sud și peste 115.000 de angajați. În momentul de față, rețeaua Leroy Merlin face parte din grupul Adeo, controlat de familia franceză Mulliez, care deține și alte branduri din retail, precum hipermarketurile Auchan și magazinele Decathlon.
Acest articol a apărut în numărul 114 al Revistei NewMoney
FOTO: Getty