Riști și câștigi: În urmă cu 30 de ani era medic bine plătit în Germania, însă nu s-a mulțumit doar cu atât

Florel Manu 30/07/2018 | 13:41 Oameni
Riști și câștigi: În urmă cu 30 de ani era medic bine plătit în Germania, însă nu s-a mulțumit doar cu atât

A renunțat la o carieră de medic în Ger­mania pentru o afacere de transport cu autocare, aruncându-se cu capul înainte „într-un bazin cu apă rece. 20 de ani și 20 de companii mai târziu, e unul dintre cele mai cunoscute nume ale antrepre­noriatului românesc.  

Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

„A fost o nebunie maximă. O inconș­tiență. Dacă îmi imaginam cum va fi, mă speriam“, își descrie Dragoș Anastasiu momentul zero al vieții sale de antrepre­nor. Se întâmpla în 1995, iar la o privire retrospectivă recunoaște acum că a avut și noroc. „Am dat mai multe goluri decât am luat. Mi-am dat și autogoluri“, mărtu­risește, zâmbind, fondatorul grupului Eurolines România.

ÎNTRE INGINERIE ȘI MEDICINĂ. A emigrat în Germania în toamna lui 1982, pentru reîntregirea familiei. Dar nu înainte de a susține în același an examenul de admitere la Facultatea de Automatică. Inițial, se gândise să se înscrie la Insta­lații, pentru că examenul era mai ușor. „Am vrut să merg la Instalații pentru că se intra cu medie mică. Din moment ce am văzut cum arată facultatea am zis că nu stau nici zece minute acolo. Și m-am înscris  la Automatică“, povestește antreprenorul, care aștepta pe atunci finalizarea actelor de emigrare în Germania, proces pe care îl demarase încă de când era în clasa a XI-a.

Concurența a fost de șapte candidați pe loc, dar a reușit să obțină medie de in­trare. Era familiarizat cu calculatoa­rele, pentru că tatăl său era unul dintre cei mai cunoscuți ingineri  IT din acea peri­oadă, fiind și director al Centrului de

In­formatică și Organizare al Municipiu­lui București (CINOR). Cursurile le-a înce­put pe 1 octombrie 1982, dar în 6 no­iembrie era deja în Germania. A început să în­vețe limba și a mai urmat un an de liceu, pentru a-și echivala studiile pentru că voia să dea la facultate.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.
d