RICS: Chiriile imobiliarelor românești vor crește pe termen scurt

Andreea Neferu 20/09/2017 | 15:28 Ştiri
RICS: Chiriile imobiliarelor românești vor crește pe termen scurt

 

Chiriile proprietăților imobiliare comerciale din România ar urma să crească în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu al RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), institutul care oferă la nivel mondial certificări profesionale în domeniul funciar, imobiliar și construcții.

“Piața imobiliară din România a arătat semne clare de creștere atât în ceea ce priveşte nivelul activității, cât și în cel al interesului investitorilor, susținută de câțiva ani de creșterea economică puternică. Cererea a crescut în toate sectoarele, iar volumul ridicat al vânzărilor cu amănuntul a contribuit la creșterea chiriilor în sectorul comercial. Sectorul de producție continuă să atragă noi investitori pe piață, logistica fiind alimentată de vânzările cu amănuntul. Activitatea investitorilor străini a crescut treptat în 2017, iar nivelul general al interesului pe piață este semnificativ mai mare decât în 2016. Piața românească reprezintă un interes deosebit pentru investitori din punct de vedere al rentabilității față de piețele principale din Europa Centrală și de Est, profilul de risc fiind mai mic decât cel perceput. Perspectiva pieţei româneşti pentru 2018 este una pozitivă”, a spus Tim Wilkinson MRICS (foto), președinte al RICS în România.

Potrivit Monitorului Proprietăţilor Comerciale al RICS, la care au participat mai mult respondenți din domeniul imobiliar din Europa Centrală și de Est, pentru România și Bulgaria se așteaptă o creștere destul de puternică a capitalului pe parcursul anului următor. Pentru Croaţia, doar sectoarele de retail și de birouri se așteaptă să aibă o creștere substanțială, în timp ce în toate celelalte segmente ale pieței, perspectivele nu arată modificări semnificative.

În toate cele cinci țări din Europa Centrală și de Est, majoritatea jucătorilor din piața imobiliară consideră că piața oferă în prezent o valoare justă. De remarcat este faptul că în România, mulți consideră că piața este subevaluată, în timp ce în Republica Cehă ponderea respondenților care consideră piața ca fiind scumpă a crescut semnificativ.

Condițiile de creditare s-au îmbunătățit în continuare în toate cele cinci țări. Doar unii respondenți din România au remarcat un mediu financiar mai dificil.

Majoritatea respondenților din toate cele cinci țări au spus că se așteaptă ca investitorii noi să intre pe piață în anul următor.


Sursă foto: Cushman & Wakefield Echinox

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.