Revoluţionar! Cercetătorii au descoperit în premieră cum să blocheze COVID-19

Elena Marinescu 11/05/2022 | 19:36 Ştiri
Revoluţionar! Cercetătorii au descoperit în premieră cum să blocheze COVID-19

Cercetătorii belgieni de la Universitatea Leuven, Belgia, au reuşit, în premieră, să identifice şi să blocheze calea care permite coronavirusului să atace celulele, prevenind astfel infecţia cu COVID-19.

Descoperirea, publicată în revista ştiinţifică Nature Communications, oferă speranţe prin faptul că un medicament antiviral ar putea fi dezvoltat pentru a eradica virusul în caz de infecţie sau contact cu risc ridicat, a spus universitatea citată de novinite.com, potrivit news.ro.

Cercetătorii subliniază că, în ciuda campaniilor de vaccinare, populaţia nu este imună la apariţia unei noi variante a virusului, iar eficacitatea pe termen lung a vaccinurilor rămâne necunoscută. În plus, unii oameni sunt încă infectaţi cu infecţii severe, deoarece nu există un tratament eficient.

Acizii sialici, cheia tratamentului

David Alsteins, cercetător la Institute for Biomolecular Science and Technology (LIBST) de la Universitatea Leuven, şi echipa sa lucrează de doi ani să înţeleagă mecanismele folosite de virus să infecteze celula.

Ei au studiat interacţiunea dintre acidul sialic (AS), un tip de reziduu de zahăr de pe suprafaţa celulei şi proteina spike SARS-CoV-2, pentru a clarifica rolul său în procesul de infecţie. Se ştie deja că acizii sialici care înconjoară celulele facilitează identificarea ţintelor viruşilor, dar, de asemenea, facilitează ataşarea şi infectarea celulei virusului.

În acestu studiu, cercetătorii au identificat o variantă a acestor acizi sialici care interacţionează mai puternic decât altele cu proteina spike a virusului. „Pe scurt, au găsit cheia pe care o foloseşte virusul pentru a deschide uşa celulelor”, a indicat universitatea. Cercetătorii au decis apoi să atragă virusul în propria sa capcană, împiedicându-l să se ataşeze de gazda sa. Ei au reuşit să blocheze punctele de ataşare ale proteinei spike şi să suprime orice interacţiune cu suprafaţa celulei.

„Dacă virusul nu se poate ataşa de celule, nu poate intra în celule şi nu poate muri. Acest lucru previne infecţia”, a precizat universitatea, menţionând că avantajul acestei descoperiri este că funcţionează cu orice variantă a virusului, indiferent de mutaţii.

Ce înseamnă acest lucru pe viitor? Echipa de cercetare va testa pe şoareci aplicarea acestui blocaj pentru a vedea dacă va funcţiona asupra organismului. Rezultatele ar trebui să permită dezvoltarea unui medicament antiviral. Cu alte cuvinte, descoperirea dă speranţă că virusul va putea fi eradicat cu ajutorul unui medicament viral.

Ce este acidul sialic

Termenul „acid sialic” (din grecesc pentru salivă, σίαλον – síalon) a fost introdus pentru prima dată de suedez biochimist Gunnar Blix în 1952. Acizii sialici se găsesc la toate suprafețele celulare ale vertebratelor și ale unor nevertebrate, precum și la anumite bacterii care interacționează cu vertebratele.

Mulți viruși precum unii adenovirusuri (Adenoviridae), rotavirusuri (Reoviridae) și virusurile gripale (Orthomyxoviridae) pot utiliza structuri sialilate de gazdă pentru legarea de celula gazdă țintă. Acizii sialici oferă o țintă bună pentru acești viruși, deoarece sunt foarte conservați și sunt abundenți în număr mare în practic toate celulele. În mod surprinzător, acizii sialici joacă, de asemenea, un rol important în mai multe infecții virale umane.