Revine garanția pe sticle: Cât costă și cum funcționează

Andrei Dumitru 31/01/2023 | 14:39 Ştiri
Revine garanția pe sticle: Cât costă și cum funcționează

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă, marţi, că toţi producătorii şi comercianţii de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare. Înscrierea, obligatorie, se face până în 28 februarie, ulterior Garda de Mediu urmând a aplica amenzi celor care nu s-au conformat.

”De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toţi producătorii şi comercianţii de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR)”, a scris, marţi, pe Facebook, ministrul Mediuluji.

Potrivit lui Tanczos Barna înscrierea este obligatorie şi se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro.

”Astfel, comercianţii, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri şi 3 litri inclusiv, şi cei din domeniul HoReCa au obligativitatea legală de a se înregistra până la pe 28 februarie. Nerespectarea acestei obligaţii va fi sancţionată de Garda Naţională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei”, a mai precizat ministrul.

Potrivit acestuia, prin SGR se poate realiza obiectivul ca PET-urile, sticlele şi dozele de bere să nu mai ajungă în râuri sau să nu polueze terenurile agricole, afectând sănătatea, ci să fie reciclate şi reutilizate.

Cum funcționează garanția pe sticle

Ministrul precizează că cetăţenii vor avea de urmat trei paşi simplii:

  1. vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;
  2. după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România;
  3. în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial.