Rețeta turcească: Cosmopolis, cartierul corporatiștilor

Florel Manu 10/02/2017 | 11:30 Oameni
Rețeta turcească: Cosmopolis, cartierul corporatiștilor

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

A descoperit România în 1996, când a venit aici la schi. Zece ani mai târziu a în­­­­ceput unul dintre cele mai mari an­sambluri rezidențiale din nordul Capitalei, Cosmopolis. După alți zece ani, ora­șullui Ahmet Buyukhanli con­ti­nuă să se extindă.

Cunoscut ca „miniorașul de lângă oraș“, Cosmopolis numără astăzi peste 5.000 de locatari, cu aproape o mie de oameni mai mult decât localitatea Ștefănești, din Ilfov, cu care se învecinează. O veritabilă comunitate în spatele căreia se află însă o afacere de familie, începută în 1953, în Turcia, de tatăl lui Ahmet, care a dezvoltat în ultimii peste 60 de ani atât an­sam­bluri rezidențiale, cât și hoteluri. „Aici ar fi nevoie și de primar“, spune, în glumă, Ahmet Buyukhanli (45 de ani), artizanul Cosmopolis și omul care a adus în România conceptul de comunitate închisă, cu un plan urbanistic integrat.

Proiectul Cosmopolis a fost început de antreprenorul turc în plin boom imobi­liar. După mai multe vizite în România făcute la începutul anilor 2000, a înființat în 2006 Opus Land Development, compania care dezvoltă ansamblul imobiliar. „Am început pro­iectul Cosmopolis într-o perioadă de expansiune la nivel global a pieţei imo­biliare. La acea vreme, băncile de in­vestiţii, precum Goldman Sachs şi Credit Swiss, promovau ideea dezvoltării unor proiecte mari rezi­den­ţiale în ţările în curs de dezvoltare din Europa“, po­ves­­tește acesta. Dar finan­țarea de 50 de mili­oane de euro a venit de la o bancă tur­cească, GarantiBank.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.