Reţeaua Twitter, restricţionată în Turcia

Elena Marinescu 08/02/2023 | 17:49 Ştiri
Reţeaua Twitter, restricţionată în Turcia

Reţeaua de socializare Twitter a fost restricţionată miercuri în Turcia, a anunţat Netblocks (organizaţie de supraveghere care monitorizează securitatea cibernetică şi activitatea internetului), la două zile după cutremure devastatoare care au ucis peste 11.000 de oameni în sudul Turciei şi nordul Siriei, relatează Reuters.

Netblocks, care monitorizează conectivitatea pe tot globul, a scris pe Twitter că datele reţelei în timp real arată o restricţie pentru principalii furnizori de internet.

„Datele reţelei în timp real arată că Twitter a fost restricţionată în Turcia; filtrarea se aplică pe furnizorii de internet majori şi survine pe măsură ce publicul apelează la serviciu după seria de cutremure devastatoare”, a indicat Netblocks, potrivit Agerpres.

Autoritățile din Turcia au mai restricționat accesul la platformele de socializare în perioade de criză. Netblocks le-a sugerat celor afectați să folosească o rețea privată virtuală pentru a ocoli blocajul.

Anul trecut, în Turcia a fost introdusă o legislație foarte criticată pentru a combate „dezinformarea”, în ciuda criticilor legate de libertatea de exprimare. În cazul situațiilor de urgență, guvernul susține că astfel oprește răspândirea de imagini și mesaje false.

Unele persoane rămase blocate sub dărâmături în urma cutremurelor din de luni au cerut ajutor prin intermediul conturilor lor de Twitter. În paralel, problemele de conectivitate la internet s-au diminuat în sudul Turciei. Totuși, conectivitatea la internet rămâne diminuată în zonele devastate de cutremur.