Restricțiile vor fi relaxate de luni în București. Cum se schimbă programul magazinelor

Elena Marinescu 02/05/2021 | 12:30 Ştiri
Restricțiile vor fi relaxate de luni în București. Cum se schimbă programul magazinelor

Capitala se relaxează de mâine, după ce rata de infectare a scăzut sub 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit, într-o ședință de lucru, în urma căreia s-a decis ridicarea unor restricții.

Astfel, sălile de spectacole și restaurantele la interior se pot deschide la capacitate de 30%, începând de luni, a anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica. Mai exact, Restaurantele și sălile de spectacole pot funcționa până la ora 21.00. Programul magazinelor în weekend se modifică, urmând ca locuitorii Capitalei să poată merge la cumpărături până la ora 21:00.

Accesul în pieţe agroalimentare şi volante din București se face cu respectarea distanţei de doi metri între persoane şi fără a depăşi capacitatea de 50% a spaţiului respectiv. Noile măsuri rămân valabile pentru o perioadă de 14 zile, după care se va face o reevaluare, sau chiar mai puțin, dacă rata de incidență a cazurilor de COVID-19 va crește într-un interval de timp mai scurt.

Următorul prag stabilit de experţii epidemiologi de 1,5 la mie şi acolo vor interveni o serie de relaxări. De exemplu sălile de spectacol vor fi deschise cu o capacitate de 50%. Vor putea fi permise evenimente în aer liber cu maxim 300 de participanţi. Actuala hotărâre de Guvern urmează să fie revăzută pe 13 mai şi vom vedea măsurile pe care le va lua Guvernul în cadrul acelui Comitet interministerial”, a mai spus Stoica.

Cine va putea circula pe timp de noapte, în București

Potrivit hotărârii Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, vor putea circula în București în intervalul orar 22:00 – 5:00 acele persoane care vor putea justifica, prin declarație pe proprie răspundere, adeverință de la angajator sau dovada programării la vaccinare anti-COVID-19, următoarele situații: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării.

Hotărârea adoptată de CMSU Bucureşti va intra în vigoare luni, la ora 00,00. Bucureştiul a înregistrat sâmbătă 2,86 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua anterioară, când s-a înregistrat o incidenţă de 2,98 cazuri.