Restricţii în Franţa. Coronavirusul închide Muzeul Luvru, Palatul Versailles şi Turnul Eiffel

Elena Marinescu 13/03/2020 | 20:09 Ştiri
Restricţii în Franţa. Coronavirusul închide Muzeul Luvru, Palatul Versailles şi Turnul Eiffel

Viaţa culturală în Franţa va încetini în următoarele zile, după ce Guvernul a interzis adunările cu mai mult de 100 de persoane vineri, determinând Muzeul Luvru, Palatul Versailles şi Turnul Eiffel să se închidă. Direcţia generală de Sănătate a anunţat că Franţa numără 2.876 de cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 61 decese.

Turnul Eiffel va fi închis începând de vineri seară din cauza epidemiei de coronavirus, după alte mari monumente turistice din regiunea pariziană, precum Muzeul Luvru şi Castelul Versailles, a anunţat societatea de exploatare, scrie AFP, potrivit News.ro.

„Din cauza epidemiei de Covid-19, Societatea de Exploatare a Turnului Eiffel anunţă închiderea sa din această seară, de la ora 21.00”, a indicat aceasta, precizând că „speră să redeschidă foarte curând când situaţia sanitară o va permite„.

Muzeul Luvru şi-a închis porţile vineri, la ora 18.00, până „la noi ordine”, potrivit celei mai vizitate instituţii muzeale din lume. Vizitatorii care au cumpărat bilet online vor primi banii înapoi, a precizat muzeul naţional.

La aceeaşi oră, Castelul Versailles, care primeşte 10 milioane de vizitatori pe an, va aplica aceeaşi măsură, dar va lăsa deschise grădinile şi parcul.

Între timp, premierul francez Edouard Philippe a anunţat vineri interzicerea adunărilor de peste 100 de persoane în Franţa, în vederea opririi răspândirii noului coronavirus.

Alegerile municipale de duminică nu au fost anulate

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat joi seară că alegerile municipale de duminică sunt menţinute, decizie pe care a luat-o după ce s-a consultat cu autorităţile sanitare. „Nu există contraindicaţii”, a asigurat preşedintele.

„Urgenţa este de a ne proteja compatrioţii cei mai vulnerabili. Din acest motiv trebuie să continuăm să câştigăm timp şi să-i urmărim pe cei şi cele mai fragili”, a completat preşedintele.

„Solicit tuturor personelor care au vârsta peste 70 de ani, celor care suferă de boli cronice, probleme respiratorii, persoanelor cu handicap, să rămână cât mai mult timp acasă. Pot ieşi pentur a-şi face cumpărăturile, să ia aer dar să limiteze contactele”, a adăugat Macron.

Emmanuel Macron a anunţat şi închiderea de luni a creşelor, şcolilor, liceelor şi universităţilor „până la noi ordine”. „Copiii noştri şi cei mai tineri sunt cei care răspândesc virusul, chiar dacă ei nu au simptome. Trebuie să continuăm să facem sacrificii pentru interesul nostru colectiv”, a susţinut el.

Preşedintele a făcut apel la întreprinderi de a „intensifica” telemunca.  Transportul public va fi „menţinut, căci odată oprit, va fi totul blocat”, a specificat şeful statului francez. „Sănătatea nu are preţ. Guvernul îşi va mobiliza toate mijloacele financiare necesare”, a asigurat preşedintele.